ΗΠΑ: Η χριστιανική ακροδεξιά θα φέρει ξανά τον Τραμπ στην εξουσία;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 04.11.23 ]

Ένα πραγματικά μεγάλο κίνημα της αμερικανικής θρησκευτικής ακροδεξιάς, το ReAwaken America Tour, που αναμειγνύει  προφητείες για την Αποκάλυψη, θεωρίες συνωμοσίας και θρησκευτική στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρατήσει εδώ και τρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Οι «Los Angeles Times» παρακολούθησαν τον Αύγουστο στο Λας Βέγκας τις εκδηλώσεις του κινήματος αυτού:

Ανάμεσα σε σειρές χημικών τουαλετών, μια ουρά αγνώστων περίμενε να βαφτιστούν σε μια αλουμινένια λεκάνη αλόγων. Ένας ένας, βαπτίσθηκαν στο νερό που θερμαινόταν όλη μέρα στον ήλιο της Νεβάδα, και «αναγεννήθηκαν» ως νέοι στρατιώτες του Ντόναλντ Τραμπ! (κάποια τους είπε "στρατιώτες της χιλιετίας")

Σε κοντινή απόσταση, σε μια μεγάλη σκηνή, οι πάστορες προσεύχονταν και έθεταν τα χέρια στα κεφάλια των συμμετεχόντων στο ακροδεξιό θρησκευτικό σόου.

Το κίνημα έχει επικεφαλείς τον απόστρατο υποστράτηγο Μάικλ Φλιν — υποστηρικτή του πρώην προέδρου Τραμπ και βασικό πρόσωπο στις προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020 — και τον Κλέι Κλαρκ, επιχειρηματία και podcaster της Οκλαχόμα.

Το σόου περιλαμβάνει το κίνημα MAGA, το κίνημα άρνησης των εκλογών, το QAnon και τις θεωρίες συνωμοσίας καθώς και την προφητεία για την Αποκάλυψη και την καταστροφή.

Στο σόου που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο λίγο έξω από το Λας Βέγκας συμμετείχαν 70 ομιλητές που διακήρυξαν ότι τα εμβόλια είναι δηλητηριώδη και θα φέρουν το τέλος του κόσμου, ότι μια φυλή παγκόσμιων ηγετών εμπλέκεται στη σεξουαλική διακίνηση και κακοποίηση παιδιών, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας και ότι οι ΗΠΑ θα καταστραφούν αν ο Τραμπ δεν γίνει ξανά πρόεδρος. Ο Θεός θέλει να κερδίσει ο Τραμπ στις εκλογές του 2024, διακήρυξαν οι ομιλητές στο κοινό τους, και οι ίδιοι ως Χριστιανοί έχουν κληθεί να διασφαλίσουν ότι το θέλημα του Θεού θα υλοποιηθεί!

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει το ReAwaken America στις δεκάδες εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα. Ο Κλαρκ με τη βοήθεια του Φλιν έχει γίνει διάσημος για την προώθηση των χριστιανικών εθνικιστικών πεποιθήσεων παράλληλα με τις δεξιές θεωρίες συνωμοσίας.

Τον τελευταίο χρόνο, η περιοδεία εστιάζεται όλο και περισσότερο στην επανεκλογή του Τραμπ. Στο Βόρειο Λας Βέγκας, αρκετοί ομιλητές τον ανέφεραν ως «νόμιμο πρόεδρο». Οι αυτοαποκαλούμενοι προφήτες μίλησαν για τον Τραμπ ως αυτόν που έλαβε από το Θεό το «χρίσμα» και ότι η επανεκλογή του είναι απαραίτητη για να σωθεί η χώρα από το κακό.

Στην κεντρική του ομιλία, ο Τραμπ Τζούνιορ έκανε μια τρομερή προειδοποίηση για τις εκλογές, λέγοντας στο πλήθος ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την αντίδραση των μετριοπαθών συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων. «Αν δεν αφυπνιστούμε (η Αφύπνιση είναι σπουδαία δράση στην προπαγάνδα των Ευαγγελικών)  και δεν κάνουμε restart (επαναφορά), αυτό θα είναι η αρχή του τέλους όλων όσων γνωρίζουμε», είπε.

Καθώς οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι γυρίζουν την πλάτη στον Τραμπ, η σημασία της ακροδεξιάς για την πιθανότητα επανεκλογής του έχει αυξηθεί, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Κλάιντ Γουίλκοξ. Ο Γουίλκοξ είπε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και τα ακραία στοιχεία της χριστιανικής δεξιάς είναι μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, αλλά κανένας κυρίαρχος πολιτικός δεν τις έχει ενστερνιστεί όπως ο Τραμπ. Γι’ αυτό ο Τραμπ έχει γίνει αντικείμενο λατρείας από τους χριστιανούς ακροδεξιούς.  

«Μην αγγίζεις τον χρισμένο μου» (δηλαδή τον Τραμπ), όπως και το «Είναι γραμμένο στη Βίβλο» ήταν συνθήματα την εποχή της σύλληψης του Τραμπ (που παρομοιάστηκε με την σύλληψη του Ιησού!).

Παρομοιάζοντας την προεδρική εκστρατεία με μια δίκαιη μάχη, οι ομιλητές προειδοποίησαν τους παρευρισκόμενους ότι είχαν πέσει θύματα του «βαθέως κράτους» που προσπαθεί να ελέγξει αυτούς, την υγεία τους και τις οικογένειές τους.

«Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα», είπε η Λάρα Τραμπ. «Δεν πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους εναντίον Δημοκρατών. Είναι το καλό εναντίον του κακού, και το καλό θα νικήσει — και πρέπει να νικήσει».

Ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη συγχώνευση ανθρώπων με μηχανές και τον έλεγχο τους χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Μια άλλη προέτρεψε τους ανθρώπους να μην κάνουν εμβόλια ή φάρμακα, αλλά να χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα που πουλούσε στο περίπτερό της.

Το ReAwaken America επιτρέπει στους συμμετέχοντες να έρθουν κοντά σε ακροδεξιές προσωπικότητες και να βγάλουν selfie! Η selfie αντικαθιστά επικοινωνιακά «το άγγιγμα του βασιλιά». Λιγότερο γνωστοί ομιλητές και δεξιές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης θα έρθουν σε άμεση επαφή με το πλήθος, δίνοντας αγκαλιές και υπογράφοντας καπέλα.

Για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται: Η Linda Hoy, 62 ετών, από το Henderson, Nev., είπε ότι ήθελε να «περάσει μερικές μέρες με ομοϊδεάτες, πατριώτες, θεοσεβούμενους, αγαπητούς ανθρώπους του Ιησού Χριστού και να ακούσει από τους ομιλητές για την υγεία και τις πράξεις μας, ότι μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας από τον κομμουνισμό».

Το ReAwaken America δυσκολεύτηκε να βρει χώρους για τις εκδηλώσεις του στο Λας Βέγκας καθώς η ομάδα Faithful America ζήτησε από τοπικούς αξιωματούχους να μην εκδώσουν άδειες στους διοργανωτές του, ενώ προέτρεψε και τις επιχειρήσεις να μην τους νοικιάσουν χώρο. Ο αιδεσιμότατος Nathan Empsall, κριτικός του χριστιανικού εθνικισμού που υπηρετεί ως εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, δήλωσε στους Times ότι «Ο χριστιανικός εθνικισμός, και συγκεκριμένα ο λευκός χριστιανικός εθνικισμός, είναι πιθανώς η μεγαλύτερη απειλή τόσο για την αμερικανική δημοκρατία όσο και για την εκκλησία σήμερα. «Η περιοδεία Reawaken America είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα και κραυγαλέα παραδείγματα χριστιανικού εθνικισμού». Ο Έμπσαλ υποστήριξε ότι η περιοδεία αφορά την εξουσία και την πολιτική, όχι την πίστη, και οι Χριστιανοί έχουν την υποχρέωση να καταγγείλουν αυτό που κάνουν ο Κλαρκ και ο Φλιν.

Ο καθηγητής Γουίλκοξ είπε ότι υπάρχει μία μερίδα της θρησκευτικής ακροδεξιάς που έχει ασπαστεί την ιδέα του Τραμπ ως σωτήρα, παρόλο που οι ενέργειές του μπορεί να είναι αντίθετες με τις πεποιθήσεις τους.

Ο πάστορας της Οκλαχόμα Τζάκσον Λαχμάγιερ, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της ομάδας Πάστορες για τον Τραμπ, είπε ότι η ομάδα έχει οργανώσει περισσότερους από 10.000 πάστορες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις εκλογές του 2024 για να κινητοποιήσει τους Ευαγγελικούς. «Αν ψηφίσουν το σύστημα αξιών τους, φίλοι μου, σας εγγυώμαι ότι θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024», είπε ο Λαχμάγιερ στο πλήθος.

Η Τζούλι Γκριν, που αποκαλεί τον εαυτό της προφήτη, είπε στους συγκεντρωμένους πάστορες ότι βρίσκονταν τόσο σε επαναστατικό όσο και σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Άλεξ Νιούμαν, ο οποίος διευθύνει έναν ακροδεξιό ιστότοπο, χρησιμοποίησε βιβλικά αποσπάσματα για να ισχυριστεί ότι το βαθύ κράτος και οι μεγάλοι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί βρίσκονται σε πνευματική σύγκρουση με τον Θεό. «Δυνάμεις από τον λάκκο της κόλασης εργάζονται για να καταστρέψουν τη χώρα μας, τις οικογένειές μας, τις εκκλησίες μας, τις ελευθερίες μας, το Σύνταγμά μας, ακόμη και την ίδια την ανθρωπότητα…» είπε ο Νιούμαν.

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του δίνουν μια σκοτεινή εικόνα του κόσμου, δημιουργούν μια αίσθηση κρίσης και ύστερα παρουσιάζονται ως σωτήρες, αναζητώντας την υποστήριξη θρησκευτικών ομάδων, δήλωσε η καθηγήτρια ιστορίας του NYU, Ruth Ben-Ghiat, η οποία είναι ειδικός στον φασισμό, τον αυταρχισμό και τις απειλές κατά των δημοκρατιών. 

*Επιλογή αποσπασμάτων από https://www.latimes.com/politics/story/2023-10-12/reawaken-america-trump-maga-qanon-christian-nationalism