Η οδύσσεια του Έβο Μοράλες στο ταξίδι για το Μεξικό

[ ARTI news / Κόσμος / 13.11.19 ]

Η οδύσσεια του Έβο Μοράλες στο ταξίδι για το Μεξικό αποκαλύπτει τις αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Το αεροπλάνο του παραιτηθέντος βολιβιανού προέδρου, που ναυλώθηκε από το Μεξικό, έπρεπε να κάνει αρκετές στάσεις, καθώς οι κυβερνήσεις του Περού και του Ισημερινού αρνούνταν να του επιτρέψουν να πετάξει πάνω από το έδαφός τους. Το απίστευτο ταξίδι μέσα από χαοτικές διαδρομές και στάσεις, αποκαλύπτει τη διαίρεση των λατινοαμερικανικών χωρών.

"Ο πρόεδρος του Μεξικού έσωσε τη ζωή μου", ευχαρίστησε από το αεροπλάνο ο Έβο Μοράλες. Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας, Marcelo Ebrard, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου τις "εντάσεις" που καθυστέρησαν την πτήση.

Τη Δευτέρα το πρωί, ένα αεροσκάφος του μεξικανικού στρατού ξεκινά για να μεταφέρει τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας. Το αεροπλάνο σταματά στη Λίμα του Περού και ζητάει άδεια από τη βολιβιανή κυβέρνηση για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Chimore, στο τμήμα Cochabamba της κεντρικής Βολιβίας. "Χρειάστηκαν αρκετές ώρες επειδή κανείς δεν ξέρει ποιος αποφασίζει στη Βολιβία", δήλωσε ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, καθώς η παραίτηση του αρχηγού του κράτους ακολουθήθηκε από εκείνες των κύριων αντικαταστατών του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, που είναι ο αντιπρόεδρος του, ο Alvaro Garcia Linera, ο οποίος προσγειώθηκε μαζί του στην Πόλη του Μεξικού. 

"Το σχέδιο Β"

Η σύγχυση εξηγεί πιθανώς γιατί το πλήρωμα του μεξικάνικου αεροσκάφους μαθαίνει, εν πτήση, ότι η άδειά τους να προσγειωθούν στη Βολιβία αποσύρεται ξαφνικά, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στη Λίμα. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Βολιβίας έδωσε τελικά την άδειά του. "Αυτό λέει πολλά για το ποιος ελέγχει τη χώρα", σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού.

Ο Μοράλες επιβιβάζεται στο αεροπλάνο, αλλά παραμένει στη Βολιβία: οι αρχές του Περού αρνούνται να επιτρέψουν στο αεροπλάνο να κάνει ανεφοδιασμό στη Λίμα. "Ήταν η πιο τεταμένη στιγμή", δήλωσε ο Ebrard. Οι υποστηρικτές του Μοράλες ήταν γύρω από το αεροδρόμιο και οι βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις μέσα. Έπρεπε να βρούμε ένα σχέδιο B."

Η σωτηρία του Μοράλες θα έλθει από τη γειτονική Παραγουάη, όπου το αεροπλάνο θα ανεφοδιάζονταν με καύσιμα. Αλλά οι βολιβιανές αρχές  αρνούνταν στο αεροπλάνο να πετάξει πάνω από το έδαφος της Βολιβίας! Ο Ebrard καλεί τότε τη βοήθεια της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Οι διπλωμάτες του Μεξικού και το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, συμφωνούν ότι το αεροπλάνο θα πετάξει κατά μήκος των συνόρων της Βραζιλίας με τη Βολιβία. Μετά από αυτό ο Ισημερινός αποφασίζει να αφήσει το αεροπλάνο να περάσει και να φτάσει στα διεθνή ύδατα στο Μεξικό.

Πραξικόπημα

Ήταν "Ένα ταξίδι στη λατινοαμερικανική πολιτική", συνόψισε ο Marcelo Ebrard, ο οποίος ήταν προσεκτικός ώστε να μην περιγράψει ρητά τις συντηρητικές κυβερνήσεις, που είναι ευθυγραμμισμένες με την αμερικανική πολιτική. Ο Πρόεδρος Donald Trump είναι γνωστό ότι επικρότησε την ενέργεια του βολιβιανού στρατού να απαιτήσει την αποχώρηση του Έβο Μοράλες, θεωρώντας αυτό ως ένα «ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα(σ.σ. έτσι τα χαρακτηρίζει αφού έχουν το... θράσος να μην υποτάσσονται στην Ουάσινγκτον) της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας»! Είναι τα δύο κράτη που κατά κύριο λόγο μιλούν για «πραξικόπημα» στη Βολιβία.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης από την κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία υπογράμμισε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez. Ήταν αυτός που έπεισε την κυβέρνηση της Παραγουάης να επιτρέψει την ενδιάμεση στάση του αεροπλάνου στο έδαφός της, επιτρέποντας στον Μοράλες να πετάξει προς την Πόλη του Μεξικού. 

Ο Έβο Morales είχε στην κάθοδο του από το αεροπλάνο ένα μεγάλο χαμόγελο ανακούφισης που έρχεται σε αντίθεση με το πρόσωπό του στη μόνη δημόσια φωτογραφία της οδύσσειάς του, δείχνοντάς τον να κάθεται στο αεροπλάνο με μία μεγάλη σημαία στα χέρια του. Υποσχέθηκε να "συνεχίσει τον αγώνα". Ο 60χρονος πρώην αρχηγός του κράτους επιβιβάστηκε στη συνέχεια σε μεξικάνικο ελικόπτερο για έναν μυστικό προορισμό.

*Πληροφορίες Le Monde