«Η μαύρη ζωή έχει αξία»

[ ARTI news / Κόσμος / 27.08.20 ]

Η συγκλονιστική ομιλία της αδερφής του Τζέικομπ Μπλέικ, του Αφροαμερικανού που ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε πισώπλατα 7 φορές χωρίς λόγο στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν, η φοβερή κραυγή της "...η αστυνομία δολοφονεί ανθρώπους σαν κι εμένα για χρόνια. Δεν το βλέπω μόνο τα 30 χρόνια που βρίσκομαι σ’ αυτό τον πλανήτη. Το βλέπω πριν καν γεννηθούμε. Δε θέλω τη συμπόνια σας. Θέλω αλλαγή». Ναι, έτσι είπε: "βλέπω πριν καν γεννηθούμε" να μας σκοτώνουν. Παρακαλώ ακούστε τη:

«Όταν λέτε το όνομα του Τζέικομπ Μπλέικ, φροντίστε να λέτε πατέρας, ξάδερφος, γιος, θείος αλλά το πιο σημαντικό φροντίστε να λέτε άνθρωπος. Μια ανθρώπινη ζωή. Η ζωή του είχε αξία. Πολλοί άνθρωποι με πλησιάζουν και μου λένε ότι λυπούνται που συνέβη αυτό στην οικογένεια μου. Μη λυπάστε. Αυτό συμβαίνει στην οικογένεια μου εδώ και πολύ καιρό, πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο μπορώ να υπολογίσω. Συνέβη στον Emmett Till, o Emmett Till είναι οικογένεια μου. Philando, Sandra, Mike Brown. Έχω μοιραστεί το θρήνο για καθέναν από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαι λυπημένη. Δεν είμαι στεναχωρημένη, Είμαι θυμωμένη. Και είμαι κουρασμένη. Δεν έχω κλάψει ούτε μια φορά. Έχω σταματήσει να κλαίω εδώ και πολύ καιρό. Παρακολουθώ την αστυνομία να δολοφονεί ανθρώπους σαν κι εμένα για χρόνια. Δεν το βλέπω μόνο τα 30 χρόνια που βρίσκομαι σ’ αυτό τον πλανήτη. Το βλέπω πριν καν γεννηθούμε. Δε θέλω τη συμπόνια σας. Θέλω αλλαγή»

Μετά την αδερφή του Τζέικομπ Μπλέικ ήρθε η διαμαρτυρία της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, των Μπακς, ακολούθησαν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι Χιούστον Ρόκετς και ο Λεμπρόν Τζέιμς που έγραψε στο Twitter: «Γ@@@σε το! Απαιτούμε αλλαγή».

"Αλλαγή", λοιπόν. Αλλά τι σημαίνει "Αλλαγή"; Ο Τζο Μπάιντεν; Ασφαλώς όχι. Η "Αλλαγή" είναι η "επανάσταση" διαρκείας, είναι το κίνημα "Η μαύρη ζωή έχει αξία", είναι ο αντιρατσιστικός και ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός που σαρώνει σαν τυφώνας τις πόλεις των ΗΠΑ, ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία, τους θεσμούς που παράγουν τον ρατσισμό. Η "Αλλαγή" είναι αυτό που ήδη συντελείται στους δρόμους, στα μυαλά, στις ψυχές των ανθρώπων, αλλάζοντας τους συσχετισμούς των "αξιών", ανατρέποντας στερεότυπα και ιδέες, παντού, από κάτω έως πάνω, αναστατώνοντας ακόμα κι αυτή την τεράστια εμπορική αγορά αθλητικού θεάματος που λέγεται NBA. Όλα συνταράσσονται, η "μαύρη ζωή" διεκδικεί τη θέση της, την αξιοπρέπειά της, το πρόσωπό της...