Η Ελβετία ντύνεται στα μωβ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

[ ARTI news / Πολιτική / 14.06.23 ]

Για τους Ελβετούς ακτιβιστές για την ισότητα των φύλων, το 2019 ήταν μια ιστορική χρονιά, καθώς τότε διοργανώθηκε μια φεμινιστική απεργία που έγραψε ιστορία. Μισό εκατομμύριο γυναίκες και queer άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους. Αυτό θέλουν να επαναλάβουν σήμερα, Τετάρτη, 14 Ιουνίου, σε περίπου πενήντα πόλεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Η κινητοποίηση – που οργανώθηκε στην επέτειο μιας διαδήλωσης για ίση αμοιβή για τους ωρολογοποιούς Vaudois το 1991 – εκτιμάται ότι θα είναι τεράστια και σ’ αυτή συμμετέχουν φεμινιστικές συλλογικότητες, συνδικάτα όπως η Unia (συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα), το Συνδικάτο Προσωπικού Μεταφορών, το Syndicom (Συνδικάτο ΜΜΕ και επικοινωνίας) κ.ά.. Οι διαδηλωτές απαιτούν «περισσότερο χρόνο, περισσότερα  χρήματα και περισσότερο σεβασμό» – δηλαδή ευέλικτο ωράριο εργασίας για νέους γονείς, ίσες αμοιβές και τερματισμός του σεξισμού στο χώρο εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης σε ανακοίνωσή τους:

«…Θα απεργήσουμε στη δουλειά, στο σπίτι, στην εκπαίδευση, στην κατανάλωση και στο δημόσιο χώρο. Ενταχθείτε στο φεμινιστικό κίνημα! Κινητοποιήστε τις συναδέλφισσες, τις φίλες και τους συγγενείς σας για τη φεμινιστική απεργία και οργανώστε μια στάση εργασίας, μια δράση, μια ομιλία ή δείξτε την υποστήριξή σας. Θέτουμε συγκεκριμένα, επείγοντα και αναγκαία αιτήματα για την αλλαγή του πατριαρχικού και καπιταλιστικού συστήματος:

Γενική μείωση των ωρών εργασίας και ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Άμεση ενίσχυση της AVS και δημιουργία ενός ενιαίου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συστηματικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

Γονική άδεια τουλάχιστον 1 έτους ανά άτομο και ανά παιδί. Κατάργηση του συστήματος ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρόβλεψη για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία. Εθνικό σχέδιο και εξεύρεση πόρων για την καταπολέμηση ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ομοφοβικών διακρίσεων, καθώς και διακρίσεων σε βάρος των ΑμεΑ, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των ατόμων με σωματικές διαφορές.

Φεμινιστικό άσυλο, σταθερές άδειες παραμονής και άνευ όρων εφαρμογή του Δικαίου του εδάφους.

Εθνικό σχέδιο δράσης και μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον. Θεμελίωση του δια-τομεακού φεμινισμού στην κατάρτιση και εκπαίδευση…».

Αν έστω και ένα από αυτά τα αιτήματα θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής σας, τότε ελάτε μαζί μας! Appel complet : www.grevefeministe.ch