Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε το ν/σ για την μετανάστευση

[ ARTI news / Κόσμος / 12.12.23 ]

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε χθες, Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, την εξέταση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, με ψήφους 270 κατά 265 υπέρ.

Οι φωνές εναντίον του νομοσχεδίου προέρχονταν από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του νομοσχεδίου διευκολύνεται η απέλαση μεταναστών που αποτελούν «σοβαρή απειλή για την δημόσια τάξη». Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν την ανησυχία τους για την νομική ερμηνεία του όρου «σοβαρή». Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η πρόβλεψη αφορά όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Από την απέλαση εξαιρούνται αλλοδαποί που βρέθηκαν σε γαλλικό έδαφος πριν κλείσουν τα 13 τους, άτομα που ζουν στην Γαλλία για πάνω από 10 χρόνια, γονείς παιδιών με γαλλική υπηκοότητα και αλλοδαποί που έχουν παντρευτεί Γάλλους πολίτες τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η αυτόματη διαγραφή από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας εκείνων που τους έχει επιδοθεί εντολή απέλασης.

Επιπλέον, το άρθρο 13 προβλέπει την αφαίρεση ή μη ανανέωση της άδειας παραμονής ή την απόρριψη της αίτησης για έκδοσή της σε αλλοδαπούς που δεν συμμορφώνονται με τις «αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας», περιλαμβανομένων του σεβασμού της ισότητας των φύλων, της ελευθερίας σεξουαλικού προσανατολισμού, της κοσμικότητας, της ελευθερίας έκφρασης ή και συμβόλων της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο θέμα της οικογενειακής επανένωσης, ένας αλλοδαπός με νόμιμα έγγραφα προβλέπεται πως μπορεί να φέρει την οικογένειά του στην Γαλλία μόνο έπειτα από τουλάχιστον 24 μήνες παραμονής σε γαλλικό έδαφος έναντι 18 που προβλέπεται σήμερα. Γερουσιαστές έχουν ζητήσει επίσης ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος και ο αιτών να έχει υγειονομική κάλυψη.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ένταξη μεταναστών σε τομείς που έχουν μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια. Προβλέπει την έκδοση μονοετούς ανανεώσιμης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια κατοικούσαν χωρίς διακοπή στην Γαλλία. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει προκαλέσει επικρίσεις από το συντηρητικό στρατόπεδο, το οποίο υποστηρίζει πως θα φέρει ακόμη περισσότερους παράτυπους μετανάστες στην Γαλλία. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει επισημάνει πως είναι ανοικτός σε συμβιβασμούς για την βελτίωση των προβλέψεων του άρθρου, τονίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να το αποσύρει.

Τέλος, προβλέπονται πρόστιμα για την εργασιακή εκμετάλλευση παράτυπων μεταναστών, τα οποία μπορούν και να διπλασιαστούν σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος.

Επικρίσεις

*Σε ανακοίνωσή της η UNICEF Γαλλίας χαιρετίζει την «σχεδιαζόμενη απαγόρευση της τοποθέτησης σε κέντρα διοικητικής κράτησης ανηλίκων κάτω των 16 ετών», χαρακτηρίζοντάς την «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα», διότι καθιστά «δυνατή την αποφυγή της τοποθέτησης υπό κράτηση αρκετών δεκάδων παιδιών κάθε χρόνο».

Η Οργάνωση, ωστόσο, επισημαίνει ότι «με τη διευκόλυνση της απέλασης και της απομάκρυνσης "προστατευόμενων" αλλοδαπών - κυρίως γονέων παιδιών γαλλικής υπηκοότητας - οι οποίοι αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη, το κείμενο ενδέχεται να έρθει σε αντίθεση με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που προστατεύουν την οικογενειακή ζωή και εγγυώνται την αρχή της μη διάστασης». Παράλληλα, η UNICEF σημειώνει πως η πρόβλεψη για αναγκαστική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών από άτομα - ανήλικα ή μη - κατά τη διέλευση των συνόρων ή την κράτηση για την εξακρίβωση του δικαιώματος παραμονής συνιστά «μια προδήλως δυσανάλογη επίθεση στα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των παιδιών».

** «Οι γαλλικές αρχές επιχειρούν και πάλι να επιβάλουν ένα βαθιά ελαττωματικό σύνολο μεταναστευτικών μέτρων. Η διάσπαση οικογενειών και η μείωση των δικαιωμάτων για τους αιτούντες άσυλο δεν συνιστά απάντηση στις ανησυχίες της χώρας για την ασφάλεια», επισημαίνει η Εύα Κοσέ από την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου μειώνουν τις ισχύουσες προστατευτικές δικλείδες τόσο για αλλοδαπούς που λαμβάνουν εντολή αποχώρησης από την Γαλλία όσο και για εκείνους που υφίστανται αναγκαστική απέλαση. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου, τονίζει το Παρατηρητήριο, πλήττει τα δικαιώματα έφεσης που έχουν οι αιτούντες άσυλο. 

Ως προς δε την προστασία από απέλαση, συνεχίζει το Παρατηρητήριο, αυτή δεν ισχύει, αν ο αλλοδαπός θεωρηθεί «σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης», αφού υπάρχει ασάφεια για τους όρους «σοβαρή απειλή» και «δημόσια τάξη».