Ευθύνες για την προσφυγική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.06.23 ]

 Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 400 επιβάτες στο αλιευτικό, που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Σώθηκαν 104. Άρα χάθηκαν περίπου 300 ανθρώπινες ψυχές. Ήδη έχουν περισυλλεγεί 78 σοροί.

«Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», τονίζει ο ΔΟΜ (ΟΗΕ) με ανάρτησή του στο Twitter.

Κι όμως κάποιοι ζητούν κι άλλα τείχη, κι άλλες χώρες-στρατόπεδα συγκέντρωσης, ζητούν να φράξουν κάθε μονοπάτι για να μη βρίσκουν τρόπο οι αναγκεμένοι.

Ύποπτος ο ρόλος Λιμενικού και Frontex

Αλλά και ο ρόλος του Λιμενικού (ελληνικού και ιταλικού) και της Frontex είναι για μία ακόμα ύποπτος. Λένε ότι ζήτησαν από τους πρόσφυγες να τους βοηθήσουν κι εκείνοι αρνήθηκαν (ρεπορτάζ του Σκάι-Αταίριαστοι). «Αυτός ο ισχυρισμός θέτει σοβαρά ερωτήματα», γράφει η Efsyn. «Γιατί εκατοντάδες άνθρωποι που πνίγονται στη θάλασσα αρνούνται να λάβουν βοήθεια από τις επίσημες αρχές μιας χώρας;» ρωτά η εφημερίδα.

Δεν μπορεί να αρνούνται την βοήθεια οι άνθρωποι που πνίγονται.

Σύμφωνα με το Alarm Phone, την ανεξάρτητη υπηρεσία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη θάλασσα του Αιγαίου, το αλιευτικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά, πριν ανατραπεί, το πρωί της Τρίτης (13/6) γύρω στις 9.35. Χρήστης της υπηρεσίας έστειλε μήνυμα έκτακτης ανάγκης για να ενημερώσει ότι «ένα μεγάλο πλοίο χρειάζεται βοήθεια».

Αργότερα, στις 14:17 το Alarm Phone λαμβάνει την πρώτη κλήση από επιβάτη του πλοίου, ο οποίος είπε ότι όλοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρουν αν θα βγάλουν τη νύχτα. Η υπηρεσία σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα δυσχερής η επικοινωνία με το πλοίο και ότι προσπάθησε να εντοπίσει τις συντεταγμένες του, ενώ ενημερώθηκαν οι ιταλικές, ελληνικές και οι μαλτέζικες αρχές, καθώς και η Frontex.

Το Alarm Phone ανέφερε επίσης ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να δοθεί η τοποθεσία των επιβατών, αυτό δεν επετεύχθη κατά τις πρώτες ώρες.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες επικοινωνίας, οι επιβάτες κατάφεραν να πουν στην υπηρεσία ότι το πλοίο έχει ξεπεράσει τα όριά του και κουνιέται επικίνδυνα. Λίγη ώρα μετά, ξεκίνησε να μπάζει νερά, σύμφωνα με το Alarm Phone.

Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να αρνούνται τη βοήθεια; Γιατί το πλοιάριο αφέθηκε ασυνόδευτο;

Εδώ έχουμε ένα ενδεχόμενο ασύλληπτο έγκλημα…