Επιβάλλουν endlösung κατά των Παλαιστινίων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 21.02.24 ]

Ξεριζωμένοι πολλές φορές και αγωνιζόμενοι να επιβιώσουν, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στα σύνορα με την Αίγυπτο. Περιμένουν με αγωνία και χωρίς οδό διαφυγής την τελική επίθεση στη Ράφα, την πόλη που είναι το τελευταίο τους καταφύγιο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα βομβαρδίσει την πόλη. Οι χώρες της ΕΕ και ο ΟΗΕ ζητούν κατάπαυση του πυρός, αλλά για μία ακόμα φορά, την τέταρτη, οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε ένα ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη σκληρή δουλειά της άμεσης διπλωματίας επί του πεδίου μέχρι να φτάσουμε σε μια Τελική Λύση».

Ναι, χρησιμοποίησε τον όρο «Τελική λύση» ("Endlösung" στα γερμανικά), τον ίδιο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ναζί για τους Εβραίους. Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα θεωρήθηκε «persona non grata» από το Ισραήλ γιατί είπε ότι οι Ισραηλινοί κάνουν στους Παλαιστίνιους ότι έκαναν σε αυτούς οι ναζί.

Ήδη πάνω από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα, από αυτούς 14.000 είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή 700.000 άνθρωποι λιμοκτονούν στη βόρεια Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και νερού. Τέλος, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας έχει καταστραφεί.

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον Νετανιάχου και τη δεξιά κυβέρνησή του να υποχρεώνουν σε λιμοκτονία τα παιδιά της Γάζας...» γράφει στο X (τουίτερ) ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Αλλά μάταια ζητά από τον Λευκό Οίκο να πάψουν οι ΗΠΑ να εμπλέκονται «σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο».

Έρευνα, τέλος, της κοινής γνώμης στη Βρετανία (από τη YouGov) δείχνει ότι το 66% των πολιτών  ζητά από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Μόνο το 13% πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση.

*Η εικόνα είναι του Majda Shaheen