Επίδοση Τιμητικού Τόμου στον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Φοίβο Γκικόπουλο

[ ARTI news / Ελλάδα / 17.11.22 ]

Η επίδοση Τιμητικού Τόμου στον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Φοίβο Γκικόπουλο, είναι μια ελάχιστη αναγνώριση στον πανεπιστημιακό δάσκαλο που, όπως σωστά λέγεται, έκανε «συνώνυμό του την Ιταλική Λογοτεχνία στην Ελλάδα».

Η Τελετή Επίδοσης του Τιμητικού Τόμου θα λάβει χώρα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εμείς στο artinews.gr είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για τον αγαπητό μας Φοίβο, τον υπέροχο άνθρωπο, τον αριστερό διανοούμενο, τον φίλο και συνεργάτη μας. Γι’ αυτό θα αναδημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας.  

Μερικά αποσπάσματα από κείμενα του Φοίβου Γκικόπουλου:

-«…η κοινωνία δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τον εγωισμό αν ο σοσιαλισμός δεν καταφέρει να έχει μια ηθικο-κοινωνική ώθηση: η εκπαίδευση που περιέχει μόνο ιστορικές αναφορές, οικονομικές γνώσεις, πολιτικές θεωρίες, κινδυνεύει να παράγει σκληρούς γραφειοκράτες και να καταλήξει στο να εδραιωθεί μια νέα ηγεμονική élite, που θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη του σοσιαλισμού ή θα τον παραμορφώσει.

Μια υγιής σοσιαλιστική κοινωνία, που οδεύει προς έναν όλο και πιο ανθρώπινο σοσιαλισμό, προς μια δημοκρατία όλο και πιο διευρυμένη, είναι απαράδεκτη χωρίς οι συνειδήσεις των ανθρώπων να έχουν κατακτήσει μια νέα κοινωνική ηθική, όπου η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον Άλλο να είναι μια σημαντική στιγμή.»

-«Στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πρακτικής και μιας λειτουργικής επιστήμης, η αριστερά είναι σε θέση να δώσει στο κοινό μια νέα κουλτούρα σε σχέση με την κουλτούρα της αγοράς: μια εναλλακτική κουλτούρα που προσδοκά να κάνει την επιστήμη βασική προϋπόθεση για μια μαζική κουλτούρα, και την πολιτισμική βιομηχανία ένα εργαλείο φωτεινότητας.»

-«Οι λέξεις δεν είναι ουδέτερες. Συχνά υποδηλώνουν στοιχεία της ύπαρξής μας, η χρήση τους μας εμπλέκει συναισθηματικά και νοητικά. Όταν οι μισθοφόροι ενός αντιδραστικού συστήματος ονοματίζονται ως μαχητές της αλήθειας και διαδίδουν αυτή τους την ιδιότητα, τι πρέπει να κάνει αυτός που αντιτίθεται σ' αυτό το σύστημα; Θα δηλώσει αντίθετος στην αλήθεια; Θα εγκαταλείψει στα χέρια τους μια λέξη τόσο πλούσια σε αξίες όπως η "αλήθεια"; Όχι! Για λέξεις σαν κι αυτή παλεύουμε, η σημασία τους είναι πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντικρουόμενα πιστεύω.»