Εκπληκτικές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

[ ARTI news / Κόσμος / 12.07.22 ]

Αυτή είναι η ευκρινέστερη μέχρι σήμερα εικόνα από το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος.

Είναι η πρώτη εικόνα του σμήνους γαλαξιών SMACS 0723, όπως δόθηκε στις 11 Ιουλίου 2022 από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James-Webb σαρώνει πλέον τον Κόσμο μετά από από είκοσι πέντε χρόνια αναμονής και πολλαπλές αναβολές.  

Το JWST (το αγγλικό ακρωνύμιο του τηλεσκόπιου) κατασκευάστηκε από τη NASA, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και τον καναδικό ομόλογό τους (CSA). 

Η πρώτη εικόνα είναι ένα πυροτέχνημα από φωτεινές κηλίδες περισσότερο ή λιγότερο φαρδιές, περισσότερο ή λιγότερο λαμπρές και σε διάφορα χρώματα, με μερικές φορές ωραία λαμπερά τόξα να διαπερνούν τον μαύρο ουρανό. Αυτά τα δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες θραύσματα είναι οι γαλαξίες που κατοικούν στο Σύμπαν. 

Η NASA, η ευρωπαϊκή ESA και η καναδική υπηρεσία διαστήματος δημοσιοποίησαν την Τρίτη 12 Ιουλίου και άλλες εικόνες που τραβήχτηκαν από το James-Webb (JWST), που εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από έναν πύραυλο Ariane 5.

Αφορούν πέντε διαφορετικές περιοχές και επιλέχθηκαν για να απεικονίσουν την πρωτόγνωρη απόδοση του οργάνου, σε σύγκριση με το Hubble και το Spitzer. 

Εύλογα λοιπόν αναφωνεί κανείς μαζί με τον ποιητή:

«αυτός ο Κόσμος ο μικρός ο μέγας»!

SympanSympanSympanSympanSympan