Διεθνής κατακραυγή για την «ποινικοποίηση» της βοήθειας σε πρόσφυγες

[ ARTI news / Ελλάδα / 10.01.23 ]

H δίκη των Sara Mardini, Sean Binder, Νάσου Καρακίτσου και 21 ακόμα κατηγορούμενων στην Λέσβο διακόπηκε μετά τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας. Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Οι 24 εθελοντές δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια για το ανθρωπιστικό τους έργο στο νησί της Λέσβου.

Είκοσι τέσσερα άτομα δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια για το ανθρωπιστικό τους έργο στο νησί της Λέσβου. Ανάμεσά τους, η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, της οποίας η ιστορία ενέπνευσε την ταινία «Les Nageuses». Αρκετές ΜΚΟ διαμαρτύρονται για αυτή τη δίκη «παρωδία».

Σήμερα ξεκινά στη Λέσβο η δίκη 24 ατόμων, μελών ΜΚΟ που βοηθά μετανάστες στο ελληνικό νησί. Κατηγορούνται κυρίως για «κατασκοπεία», «εμπορία ανθρώπων» και ότι «ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση» και κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και είκοσι ετών. «Τα ελληνικά δικαστήρια δικάζουν τους ανθρώπους επειδή έφεραν φαγητό, νερό και κουβέρτες στους πρόσφυγες», αναφέρουν με αγανάκτηση τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η Σάρα Μαρντίνι, μια νεαρή Σύρια που έφτασε στη Λέσβο με την αδερφή της το 2015, η ιστορία της οποίας έγινε ταινία (Οι κολυμβήτριες), που κυκλοφόρησε στο Netflix τον Νοέμβριο του 2022 …

https://www.courrierinternational.com/