Διεθνής Αμνηστία: Η ελευθερία της έκφρασης διώκεται

[ ARTI news / Κόσμος / 01.12.23 ]

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε κινητοποίηση τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους ακτιβιστές και τους απλούς πολίτες, καθώς ξ ελευθερία της έκφρασης απειλείται παντού. 

Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση που αντλείται από διάφορά γεγονότα και τις ιστορίες των Ahmed Mansour στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Chaïma Issa στην Τυνησία, Thapelo Mohapi στη Νότια Αφρική, Ρίτας Καρασάρτοβα στο Κιργιστάν…

Όλοι τους παρενοχλούνται, φυλακίζονται, διώκονται γιατί τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά: 

Ο Αχμέντ Μανσούρ φυλακίστηκε επειδή τόλμησε να καταγγείλει την έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Κιργίζια ακτιβίστρια Ρίτα Καρασάρτοβα έχει φυλακιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή επέκρινε τη συμφωνία μεταξύ της χώρας της και του Ουζμπεκιστάν για την εκμετάλλευση της δεξαμενής νερού Κεμπίρ-Αμπάντ. 

Στην Βραζιλία, αυξάνονται οι δολοφονίες που διαπράττονται από αστυνομικούς κυρίως εναντίον μαύρων και ανθρώπων που ζουν στις Φαβέλες, όπως στην περίπτωση του γιου της Ana Maria Santos Cruz.  

Η Chaïma Issa είναι η πρώτη Τυνήσια πολιτική κρατούμενη του καθεστώτος του Kaïs Saïed. Η ακτιβίστρια του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας κρατείται σε άθλιες συνθήκες.

Διώξεις υφίσταται και ο Maung Sawyeddollah που ηγείται της μάχης για καλύτερες συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές, όπου είναι συνωστισμένοι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Βιρμανία. Ο στόχος του είναι να αναγνωριστεί η ευθύνη του Facebook για την ενεργοποίηση της εθνοκάθαρσης στη χώρα του πριν από έξι χρόνια.

Στην Πολωνία διώξεις υφίστανται η ακτιβίστρια Justyna Wydrzynska και ΜΚΟ που βοηθούν τις Πολωνές να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση.

Ανάλογες διώξεις υφίστανται στην Αυστραλία οι ακτιβιστές για την κλιματική κρίση.

Στη Νότια Αφρική διώκεται ο Thapelo Mohapi, υπεύθυνος του κοινωνικού κινήματος Abahlali baseMjondolo (AbM), που αγωνίζεται για τα πολιτικά δικαιώματα των απόρων και ζητά μια πιο ισότιμη κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου σύμφωνα με την οποία δημοσιογράφοι, μέσα ενημέρωσης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, ερευνητές και καλλιτέχνες στην ΕΕ θα προστατεύονται από τις στρατηγικές αγωγές («Strategic Lawsuits Against Public Participation - SLAPPs»), που στόχο έχουν να τους εκφοβίσουν και να τους βλάψουν. 

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου) που χαρακτηρίζεται τυποκτόνο, αφού για τα πλημμελήματα της δημόσιας δυσφήμησης και της δημόσιας συκοφαντικής δυσφήμησης οι δημοσιογράφοι μπορεί να οδηγούνται πλέον στη φυλακή. Έτσι η χώρα μας θα βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά στην κατάταξη του δείκτη που μετρά την ελευθερία του Τύπου…

*Οι αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας για τις διώξεις ακτιβιστών και άλλων βρίσκονται στον ιστότοπο www.amnesty.fr