Γιατί οι Ισραηλινοί δεν βλέπουν την πλήρη φρίκη της Γάζας

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Διασπορά / 15.01.24 ]

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ζει σε μια φούσκα, αναφέρει το «The Christian Science Monitor». Η χώρα αναβιώνει συνεχώς τις θηριωδίες της Χαμάς, ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίζεται μόνο σε εξασθενημένη μορφή, από τη σκοπιά των ενόπλων δυνάμεων. Αρκετά για να διευρυνθεί το χάσμα ασυνεννοησίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ολόκληρη η χώρα και τα ΜΜΕ της είναι κλειδωμένα σε μια πατριωτική φούσκα», εξηγεί ο Amos Harel της εφημερίδας Ha'Aretz .

«Ναι, ζήσαμε κάτι τρομερό στις 7 Οκτωβρίου. Αυτός ο πόλεμος είναι δικαιολογημένος και μάλλον δεν υπάρχει άλλη επιλογή σήμερα, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με άρνηση για το τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας» σημειώνει.

Ο Amos Harel επικρίνει τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια για τη μετάδοση «στείρων» εικόνων με τεράστια ερειπωμένα τοπία, αλλά χωρίς πάρα πολλούς ανθρώπους και χωρίς πλάνα στα σώματα των θυμάτων, λήψεις που είναι συχνές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Στις βραδινές ειδήσεις, μπορεί να έχετε πλάνα τριάντα δευτερολέπτων που δείχνουν τους κατοίκους της Γάζας να σκάβουν μέσα στα ερείπια, αλλά συνήθως θέλουν να απεικονίσουν την απώλεια ισχύος της Χαμάς», παρατηρεί ο Άμος Χάρελ. «Οι δημοσιογράφοι που το κάνουν αυτό πιστεύουν ότι συμπεριφέρονται σαν «υπεύθυνοι ενήλικες», που προστατεύσουν παιδιά από τις «κακές εικόνες». (Το ίδιο βέβαια κάνει και το Facebook)

Αυτό δεν επιτρέπει στους Ισραηλινούς να γνωρίζουν την πραγματικότητα στη Γάζα και να κατανοήσουν γιατί όλος ο κόσμος είναι εναντίον τους. Αυτό δημιουργεί βαθιά απογοήτευση και ενισχύει το αίσθημα απομόνωσης. Το «όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας», όμως, δεν ισχύει για πρώτη φορά.

Tο 1975, η κυβέρνηση του Ισραήλ αντέδρασε στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία καταγγελλόταν ο σιωνιστικός ρατσισμός. Με το σύνθημα «Όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας» (όπως και τώρα) οι ακραίοι του ριζοσπαστικού εθνικού θρησκευτικού κόμματος (του Λικούντ του Νετανιάχου) καλλιέργησαν μια νέα μορφή φανατισμού που εκτρεφόταν από την εντατικοποίηση της πνευματικής διάστασης του σιωνισμού, με αποτέλεσμα οι ισραηλινοί από εκλεκτός λαός του Θεού να γίνουν τα επίλεκτα θύματα όλου του κόσμου! Στη θυματοποίηση αυτή βασίζεται και η κατηγορία εναντίον του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Ισραηλινό υπουργό πληροφοριών και διασποράς Youli Edelstein για «αντισημιτισμό»! Κι αυτό γιατί τα Ηνωμένα Έθνη… τόλμησαν να υιοθετήσουν την έκθεση της επιτροπής έρευνας για την πολύνεκρη εισβολή στη Γάζα τον Γενάρη του 2010 που μιλούσε για εγκλήματα πολέμου. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Αυτή η μανιχαϊκή διάζευξη «ή είσαι υπέρ μας ή είσαι εναντίον μας» απομονώνει το Ισραήλ αλλά και "μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει φόβο, θυμό και διαιρέσεις ακόμα και μέσα στην ισραηλινή κοινωνία" (Meital Balmas-Cohen).