Γαλλία: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το χάος...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 01.07.23 ]

 «Οι κυβερνήσεις επιτρέπουν να βυθίζονται οι κοινωνίες μας στην αταξία και στην κάθε μορφή βίας… για να εκμεταλλεύονται το χάος που εντέχνως δημιούργησαν… (και) να επιβάλουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης…», γράφει στο τουίτερ η Μαρία Δεναξά με αφορμή τα γεγονότα στο Παρίσι.

Το ίδιο έλεγε και ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν τον Νοέμβριο του 2013 στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84».

«Οι κυβερνήσεις, σήμερα -έλεγε ο Αγκάμπεν- δεν αποσκοπούν στη διατήρηση της τάξης αλλά στη διαχείριση της αταξίας. Και η αταξία πάντοτε υπάρχει: η κρίση, οι ταραχές, τα συμβάντα, η κατάσταση ανάγκης … όλα αυτά τα επικαλούνται ανά πάσα στιγμή. Αλλά το ζητούμενο είναι να παρέμβουν εκ των υστέρων».

Οι συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» επιτρέπουν να διαμορφωθεί μία «δημοκρατία υπό περιορισμό».

Στην κατάσταση εξαίρεσης η κρατική εξουσία και οι κατασταλτικοί της μηχανισμοί μπορούν να δρουν σε καθεστώς ατιμωρησίας καθώς οι κανονικοί νομικοί περιορισμοί και οι προστασίες των δικαιωμάτων των «κάτω» δεν ισχύουν.

Η «στρατηγική του χάους» δεν είναι κάτι νέο. Ισχύει σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ubi solitudinem faciunt, pacem appellant ("όπου δημιουργούν έρημο, εκεί λένε ότι επιβάλλουν ειρήνη") έλεγαν για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Το ίδιο ισχύει και σήμερα...