Γάζα: Τόπος «σφαγής και θανάτου»

[ ARTI news / Κόσμος / 19.11.23 ]

Χθες, 18 Νοεμβρίου 2023, μια κοινή ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), επισκέφτηκε το νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα για να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου και να καθορίσει τις ιατρικές και υλικοτεχνικές προτεραιότητες. Η ομάδα μπόρεσε να περάσει μόνο μία ώρα μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο περιέγραψε ως «ζώνη θανάτου» και την κατάσταση ως «απελπιστική». Η ομάδα είδε έναν ομαδικό τάφο στην είσοδο του νοσοκομείου. Περισσότερα από 80 άτομα είναι θαμμένα εκεί.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί χτύπησαν χθες, το σχολείο «Αλ-Φαχούρα» (al-Fakhoura) που βρίσκεται σε καταυλισμό προσφύγων, ο οποίος διευθύνεται από τον ΟΗΕ στη Τζαμπάλια, στη Γάζα. Στο σχολείο βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Οι σκηνές «σφαγής και θανάτου» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στα σχολεία στη βόρεια Γάζα «είναι τρομακτικές και φρικτές», ανέφερε η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Τα παιδιά, τα σχολεία και τα καταφύγια δεν μπορεί να είναι στόχος», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε επίθεση που δέχθηκε χθες αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια εκκένωσης προσωπικού και συγγενών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την εσκεμμένη επίθεση.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι Sari Mansour και Hassouneh Saleem σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Al Bureij.