Γάζα: Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλει...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 01.02.24 ]

Η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), καθώς το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών έκανε αποδεκτή την καταγγελία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ παραβιάζει στη Γάζα τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, ζητώντας τη λήψη προσωρινών μέτρων που περιλαμβάνουν την υποχρέωση από το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Κι αυτό γιατί η έκδοση της απόφασης θα διαρκέσει χρόνια.

Αυτή είναι μία από τις πολλές καταγγελίες που αφορούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Γκάμπια κατήγγειλε τη Μιανμάρ στο Διεθνές Δικαστήριο για Γενοκτονία σε βάρος των Ροχίνγκια. Τον Ιούνιο του 2023, η Ολλανδία και ο Καναδάς κατέθεσαν αγωγή κατά της Συρίας για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Επίσης, μία από τις καταγγελίες θα μπορούσε να αφορά τις Γυναίκες του Αφγανιστάν (και του Ιράν), τόσο εντός της χώρας αυτής όσο και στη διασπορά, οι οποίες υφίστανται μια άγρια καταστολή από τον Αύγουστο του 2021, που οι ΗΠΑ αποχώρησαν και παραχώρησαν την εξουσία στους Ταλιμπάν. Ομως ούτε ένα δυτικό κράτος από αυτά που κόπτονται για την δήθεν προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν βρέθηκε για να καταγγείλει τους Ταλιμπάν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως έκανε η Νότια Αφρική για το Ισραήλ.

Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Νετανιάχου και αμφισβητούν το Διεθνές Δικαστήριο, ενώ σταμάτησαν και την χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Οι αναρτήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στο «Χ» δείχνουν το πρόβλημα και την απύθμενη υποκρισία. Γράφει σχετικά ο Γκουτέρες στο «Χ»:

 «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό, βασανισμό ή απαγωγή αμάχων, τη χρήση σεξουαλικής βίας εναντίον τους ή την εκτόξευση ρουκετών προς στόχους αμάχων (σ.σ. αυτό αφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ). Αλλά την ίδια στιγμή, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των ανθρώπων στη Γάζα.

Κανένα μέρος σε ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων κατά την επίθεση, πρέπει πάντα να τηρείται. Και οι δεσμευτικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να τηρούνται.»

Το τελευταίο αφορά στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια «συλλογική τιμωρία» όπως αυτή που επιβάλλει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Κανείς, ούτε το Ισραήλ είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της αναλογικότητας καθώς και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνεται σ’ αυτούς εντός και εκτός του Ισραήλ που δικαιολογούν κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο όνομα του φρικτού εγκλήματος του Ολοκαυτώματος που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους Ναζί. Παραδόξως, οι τελευταίοι με τη μορφή των νεοναζί είναι οι σημερινοί υποστηρικτές του Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, ενώ οι πραγματικοί φίλοι των Εβραίων σε όλο τον κόσμο μαζί με τους φιλειρηνικούς αντιφασίστες και ανθρωπιστές στο ίδιο το Ισραήλ και την Εβραϊκή διασπορά,  κατηγορούνται για αντισημιτισμό!