Βρετανία: Name Me Lawand

[ ARTI news / Κόσμος / 04.07.23 ]

Ένα ντοκιμαντέρ μας δείχνει τον κόσμο από τη σκοπιά των μεταναστών και συγκεκριμένα από την οπτική ενός παιδιού-μετανάστη του οποίου η ζωή σ’ ένα σχολείο για κωφούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφερε επανάσταση.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Lawand Hamad Amin, ενός παιδιού Κούρδων από το Ιράκ που πριν από περίπου οκτώ χρόνια έφυγε από την πατρίδα του με την οικογένειά του, βρέθηκε στη «ζούγκλα» του Calais και από εκεί πέρασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ίδρυμα για ανάπηρους. 

Ο Λόουαντ εγκαταστάθηκε στο Ντέρμπι, όπου έγινε μαθητής «αστέρι» στο Βασιλικό Σχολείο Κωφών. Εξοπλισμένος με ακουστικό βαρηκοΐας υψηλής τεχνολογίας και αφού έμαθε τη Νοηματική Γλώσσα, επικοινώνησε με τον κόσμο για πρώτη φορά, αποκτώντας μια νέα σχέση με την οικογένειά του και συνειδητοποίησε ότι δεν είναι ο ενοχλητικός που πίστευαν όλοι, αλλά ένα πραγματικά έξυπνο παιδί. 

Στη συνέχεια, όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών έδειξε το σκληρό του πρόσωπο και η οικογένεια του Lawand βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο της απέλασης.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δείξει τη διαδρομή της συνειδητοποίησης ​​του Lawand.

Οι σκηνές που δείχνουν τα μαθήματα του κωφού παιδιού με τη δασκάλα του, Σόφι Στόουν, αλλά και μια ποιητικότητα που περνάει τόσο μέσα από τη μοναχική αποφασιστικότητα του Λόουαντ αλλά και από αυτή του αδερφού του Ράουα, που προσπαθεί να γίνει φίλος και σύμμαχός του, συγκινούν μέχρι δακρύων.

Το Name Me Lawand κυκλοφορεί στις 7 Ιουλίου στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας