Βουλή: Προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.10.19 ]

Η πλειοψηφία της Βουλής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τέσσερα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis.

Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές με 173 να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, 83 να είναι κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό. Μάλιστα, αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής πως το αποτέλεσμα ήταν 172-84, αλλά έγινε λάθος στην καταμέτρηση.

Από την μυστική ψηφοφορία αυτό που προκύπτει είναι πως ορισμένοι βουλευτές, πιθανότατα είτε της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ, δεν ακολούθησαν την «γραμμή» του κόμματός τους που ήταν υπέρ της σύστασης προανακριτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε το παρών, ενώ και οι υπουργοί της Κυβέρνησης δεν έκατσαν στα υπουργικά έδρανα, κάτι το οποίο αποτέλεσε προκάλεσε τη σφοδρή κριτική τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε πως «η Βουλή μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής» όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος αποχώρησαν από την Ολομέλεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τολμά να τον βάλει στο «κάδρο», λέγοντας ακόμη πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δειλία.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής ξεκινάει η διερεύνηση των τεσσάρων ποινικών αδικημάτων για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι εργασίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ομιλητών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή θα κινηθεί προς την κλήση και των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα διερευνηθεί από την Επιτροπή  για τα εξής αδικήματα:

– ηθική αυτουργία στο αδίκημα  της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών – πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος

– ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

– και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση, όπως ανασκευάστηκε από τη ΝΔ κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, στην Βουλή.

H επιτροπή  έλαβε ως προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της και την παράδοση πορίσματος στην Ολομέλεια τους δύο μήνες.