Βέτο και υποκρισία των ΗΠΑ για τη Γάζα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 09.12.23 ]

 Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 17.400. Οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Η φρίκη είναι απίστευτη. Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών είναι ανελέητοι.

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επικαλέσθηκε το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά σε ζήτημα το οποίο «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) έθεσε σε ψηφοφορία ψήφισμα που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και παράλληλα απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς. Αλλά για δεύτερη φορά οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο. Δεκατρία μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ, οι ΗΠΑ κατά και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε. 97 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα.

Το ψήφισμα ήταν «βιαστικό» δικαιολογήθηκε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόμπερτ Γουντ, και ότι δήθεν «αγνόησε τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ»!  

Αναζήτησα κάποια δήλωση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για το θέμα.  Αλλά αυτός που προ ημέρων έγραψε στο X: «Πιστεύω ότι θα ήταν ανεύθυνο να παράσχουμε επιπλέον 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια άνευ όρων που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Νετανιάχου να συνεχίσει την τρέχουσα επιθετική στρατιωτική της προσέγγιση.», τούτη τη φορά το μόνο που βρήκε να δηλώσει ήταν «Χαρούμενο Χανουκά σε όλους όσους γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα». (Η Χανουκά είναι εβραϊκή γιορτή που ξεκινάει το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου και τελειώνει το βράδυ της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου).

Αλλά πόσο χαρούμενη μπορεί να είναι μια γιορτή με 17.400 νεκρούς;

Πόση αγάπη και χαρά περιλαμβάνει η Χανουκά τους όταν συνεχίζονται οι άγριοι βομβαρδισμοί και επιβάλλεται μια απίστευτα φονική «συλλογική τιμωρία» στους Παλαιστίνιους;

Υποκρισία και μίσος. Μόνο αυτό περιέχει μια Χανουκά αυτές τις μέρες…

Κατά τα άλλα, ο ισχυρισμός ότι θα εξοντώσουν τη Χαμάς κατ' αυτόν τον τρόπο είναι " φανατικά ηλίθιος". Γιατί οι βόμβες, οι μαζικοί φόνοι, οι φασίστες-έποικοι και η Ισραηλινή κατοχή θα «γεννούν» συνέχεια νέες «Χαμάς»…