Από τον Εβρέν στον Ερντογάν

[ Γεράσιμος Ζαρκάδης / Ελλάδα / 10.06.22 ]

«Μιλάτε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, παρόλο που γνωρίζετε ότι έχουν αμυντικό χαρακτήρα, εσείς όμως διατηρείτε ένα τεράστιο αποβατικό στόλο στις απέναντι ακτές... Αλήθεια σκέπτεστε να επιτεθείτε ...στη Λαπωνία;».

Αυτή την ερώτηση είχα κάνει σε μια συνέντευξη που είχα πάρει το 1994 από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον οποίο συνάντησα στην Ιορδανία, και ο οποίος αφού χαμογέλασε, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη Δυτική Τουρκία και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Και για να ευλογήσω τα γένια μου... η συνέντευξη είχε κάνει πάταγο για λίγες ημέρες και στις δυο χώρες....και ο τότε πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου μου είχε στείλει συγχαρητήρια μέσω του Βαγγέλη Βενιζέλου προσθέτοντας ότι είχε μάθει περισσότερα από τη συνέντευξη απ’ ότι από τη διπλωματική υπηρεσία τα τελευταία 20 χρόνια

Αν γράφω τα παραπάνω είναι απλώς για να τονίσω την πάγια πεποίθησή μου ότι με τους Τούρκους υπήρξαν στο παρελθόν δυνατότητες να τα βρούμε κάνοντας βέβαια λογικές υποχωρήσεις... όσοι διαφέντευσαν την τύχη της γείτονος δεν είχαν τα ίδια μυαλά... ιδιαίτερα ο Κεναν Εβρέν- που ο Παπανδρέου δεν ήθελε να συναντήσει γιατί τον θεωρούσε φασίστα - αλλά και ο Τουργούτ Οζάλ, ήταν λογικοί άνθρωποι. Αλλά στην Αθήνα, που οι μόνοι που ακούγονται είναι οι επαγγελματίες τουρκοφάγοι, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η ήρεμη τουριστική περίοδος και το Μακεδονικό.

Και για να επιβεβαιωθεί αυτό που ισχύει απόλυτα για το Κυπριακό... δηλαδή κάθε πέρσι και καλύτερα... φτάσαμε στον Ερντογάν και τις ευθείες απειλές του για την κυριαρχία των νησιών... και πολύ φοβάμαι ότι ούτε η διεθνής υποστήριξη ούτε τα όπλα που θα φτάσουν μετά από μερικά χρόνια λύνουν το πρόβλημα.

Ναι φοβάμαι ότι θα συρθούμε από μειονεκτική θέση σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση...και καλά ξεμπερδέματα…

*Σημείωση: Ο Εβρέν ηταν δικτάτορας...αλλά όταν έχεις εθνικές διαφορές με μια χώρα δεν προέχει η φύση του πολιτεύματος της αντιπάλου αλλά το εθνικό σου συμφέρον...