Ανήλικοι πρόσφυγες κρατούμενοι στον Έβρο

[ ARTI news / Ελλάδα / 13.05.20 ]

NoBorders

Στη φωτογραφία ανήλικοι Αφγανοί που είναι κρατούμενοι στον Έβρο σε άθλιες συνθήκες. Από πρόσφατο δημοσίευμα και καταγγελία οργάνωσης:

«...Παρότι ανήλικοι, παραπέμφθηκαν σε δίκη με διαδικασίες εξπρές κι έκτοτε παραμένουν κρατούμενοι στον βόρειο Έβρο.
Ο μικρότερος σε ηλικία είναι 13 ετών και ο μεγαλύτερος δεν έχει συμπληρώσει τα 18… Τα κατηγορητήρια των 12 ασυνόδευτων Αφγανών δύο σελίδες το καθένα και το διά ταύτα μόλις έξι γραμμές - στην ουσία ο τυπικός ορισμός του Άρθρου για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Αλλάζει μόνο η ημερομηνία και το σημείο που συνελήφθησαν. Για κάθε γκρουπ υπάρχει ένας μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός βάρδιας στο τοπικό τμήμα συνοριακής φύλαξης.

(...) Η ελληνική κυβέρνηση πάγωσε για έναν μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου κι επίσης, όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, «όπου αυτό είναι δυνατόν, θα επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσοι μπαίνουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος». Ήταν η πρώτη φορά που λαμβάνονταν τόσο ακραία μέτρα από ελληνική κυβέρνηση χωρίς καμία νομική βάση γι' αυτό.

Τα τρία πρώτα 24ωρα συνελήφθησαν περίπου 200 άτομα στον Έβρο για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι περισσότεροι ενήλικοι άντρες καταδικάστηκαν στο Αυτόφωρο σε ποινές χωρίς αναστολή και βρέθηκαν στη φυλακή. Η δίκη των 12 ανήλικων Αφγανών, χωρισμένων σε τρία γκρουπ, προσδιορίστηκε στις 6 Μαρτίου. Ζήτησαν αναβολή, λόγω απουσίας διερμηνέα στο ακροατήριο. Το αίτημα έγινε δεκτό και η δίκη προσδιορίστηκε για τον Νοέμβριο. Τυπικά είναι ελεύθεροι, όμως έκτοτε παραμένουν «υπό διοικητικό περιορισμό» στο κλειστό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του βόρειου Έβρου.

«Αν και ανήλικοι, βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου εντός πέντε ημερών, δηλαδή με διαδικασίες εξπρές που εγείρουν σοβαρά νομικά ζητήματα. Από τότε οι 12 παραμένουν στο κλειστό κέντρο και περιμένουν τη μεταφορά τους σε κάποια δομή για ανήλικους», σημείωσε η δικηγόρος της οργάνωσης.

Οι 12 Αφγανοί στο Φυλάκιο -σύμφωνα με το δημοσίευμα- υποβλήθηκαν στο λεγόμενο «τεστ ανηλικότητας», μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ηλικίας. Για ορισμένους εξ αυτών, το αποτέλεσμα έδειξε πως ήταν οριακά ενήλικες, με αποτέλεσμα να πρέπει να κινηθεί από την αρχή η ποινική διαδικασία. Το συγκεκριμένο τεστ περιλαμβάνει κατά περίπτωση εξέταση της οδοντοστοιχίας ή ακτινογραφία των οστών του καρπού, πολλές φορές μόνο κάποιες προφορικές/ψυχολογικές ερωτήσεις. Η παραπάνω διαδικασία έχει επικριθεί από διεθνείς οργανώσεις, την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο Φυλάκιο κρατούνται σήμερα περίπου 200 άνθρωποι, οι περισσότεροι ανήλικοι».