Όταν ο Αϊνστάιν και η Άρεντ κατήγγειλαν τους Εβραίους φασίστες

[ ARTI news / Κόσμος / 29.11.23 ]

Η Χάνα Άρεντ, ο Αϊνστάιν και 26 επιφανείς Εβραίοι των ΗΠΑ με επιστολή τους αποκαλούσαν τον ομοϊδεάτη και πολιτικό πρόγονο του Μπένγιαμιν Νετανιάχου. τον ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ, Μεναχέμ Μπέγκιν, καθώς και τους πολιτικούς φίλους του "φασίστες", "ρατσιστές", "εγκληματίες" και "τρομοκράτες" που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα το Ισραήλ στην "τελική καταστροφή".

Θυμίζουμε ότι το Λικούντ στο οποίο σήμερα ηγείται ο Νετανιάχου, ίδρυσε ο Μ. Μπέγκιν ηγέτης της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης Irgun, στην οποία συμμετείχε και ο πατέρας του σημερινού Ισραηλινού πρωθυπουργούΜπένγιαμιν Νετανιάχου, Benzion Netanyahu. Η Irgun είχε αποσχιστεί το 1931 από τη μεγάλη εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση Haganah και ήταν υπεύθυνη για πολλές σφαγές Αράβων στην Παλαιστίνη από το 1937 έως το 1948. 

Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της Irgun ήταν η σφαγή του Ντέιρ Γιασίν στις 9 Απριλίου 1948, όταν μέλη της σκότωσαν τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιους Άραβες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κι αυτό παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί συμφωνίας ειρήνης.

Τη σφαγή αυτή καταγγέλλουν οι 28 επιφανείς Εβραίοι των ΗΠΑ στην εφημερίδα The New York Times με αφορμή την επίσκεψη Μπέγκιν στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του φασιστικό και αποκαλύπτοντας τις ακροδεξιές σοβινιστικές ρίζες του ισραηλινού κατεστημένου που πρωτοστατεί στους διωγμούς εναντίον των Παλαιστινίων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 Προς τους εκδότες των The New York Times

«Από τα πιο ανησυχητικά πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας είναι η εμφάνιση στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ του «Κόμματος της Ελευθερίας» (Tnuat Haherut), ενός πολιτικού κόμματος που μοιάζει πολύ στην οργάνωση, τις μεθόδους, την πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική του απήχηση στους Ναζί και τα Φασιστικά κόμματα. Δημιουργήθηκε από τα μέλη και τους οπαδούς του πρώην Irgun Zvai Leumi, μιας τρομοκρατικής, δεξιάς, σοβινιστικής οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

Η τρέχουσα επίσκεψη του Μεναχέμ Μπέγκιν, αρχηγού αυτού του κόμματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς αποσκοπεί να δώσει την εντύπωση της αμερικανικής υποστήριξης προς το κόμμα του στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές και για να εδραιώσει πολιτικούς δεσμούς με συντηρητικά σιωνιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετοί Αμερικανοί εθνικής φήμης έχουν δανείσει τα ονόματά τους για να καλωσορίσουν την επίσκεψή του. Είναι αδιανόητο αυτοί που αντιτίθενται στον φασισμό σε όλο τον κόσμο, εάν ενημερωθούν σωστά για το πολιτικό ιστορικό και τις προοπτικές του κ. Μπέγκιν, να προσθέσουν τα ονόματα και την υποστήριξή τους στο κίνημα που εκπροσωπεί.

Προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά μέσω οικονομικών συνεισφορών, δημόσιων εκδηλώσεων για λογαριασμό του Μπέγκιν και τη δημιουργία στην Παλαιστίνη της εντύπωσης ότι ένα μεγάλο τμήμα της Αμερικής υποστηρίζει φασιστικά στοιχεία στο Ισραήλ, το αμερικανικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί για το ιστορικό και τους στόχους του κύριου Μπέγκιν και του κινήματός του.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κόμματος του Μπέγκιν δεν αποτελούν οδηγό για τον πραγματικό του χαρακτήρα. Σήμερα, μιλούν για ελευθερία, δημοκρατία και αντιιμπεριαλισμό, ενώ μέχρι πρόσφατα κήρυτταν ανοιχτά το δόγμα του φασιστικού κράτους. Είναι στις ενέργειες του που το τρομοκρατικό κόμμα προδίδει τον πραγματικό του χαρακτήρα∙ από τις προηγούμενες ενέργειες του μπορούμε να κρίνουμε τι μπορεί να κάνει στο μέλλον.

Τρανταχτό παράδειγμα ήταν η συμπεριφορά τους στο αραβικό χωριό Ντέιρ Γιασίν.

Στις 9 Απριλίου (The New York Times), τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σ’ αυτό το ειρηνικό χωριό, που δεν ήταν στρατιωτικός στόχος στις μάχες, σκότωσαν τους περισσότερους κατοίκους του, 240 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και κράτησαν μερικούς από αυτούς στη ζωή για να παρελάσουν ως αιχμάλωτοι μέσα από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

Το μεγαλύτερο μέρος της εβραϊκής κοινότητας ένιωσε φρίκη με την πράξη αυτή και το Εβραϊκό Πρακτορείο έστειλε απολογητικό τηλεγράφημα στον βασιλιά Αμπντάλα της Υπερ-Ιορδανίας. Αλλά οι τρομοκράτες, πολύ μακριά από το να ντρέπονται για την πράξη τους, ήταν περήφανοι για αυτή τη σφαγή, τη δημοσιοποίησαν ευρέως και κάλεσαν όλους τους ξένους ανταποκριτές που ήταν παρόντες στη χώρα να δουν τα συσσωρευμένα πτώματα και τη γενική καταστροφή στο Ντέιρ Γιασίν.

Το περιστατικό του Ντέιρ Γιασίν αποτελεί παράδειγμα του χαρακτήρα και των ενεργειών του Κόμματος της Ελευθερίας. Μέσα στην εβραϊκή κοινότητα έχουν κηρύξει ένα μείγμα υπερεθνικισμού, θρησκευτικού μυστικισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Όπως και άλλα φασιστικά κόμματα, έχουν χρησιμοποιηθεί για να σπάσουν απεργίες και έχουν πιέσει για την καταστροφή των ελεύθερων συνδικάτων. Στη θέση τους έχουν προτείνει εταιρικά συνδικάτα σύμφωνα με το ιταλικό φασιστικό μοντέλο.

Κατά τα τελευταία χρόνια της σποραδικής αντιβρετανικής βίας, οι ομάδες IZL και Stern εγκαινίασαν μια βασιλεία τρόμου στην εβραϊκή κοινότητα της Παλαιστίνης. Δάσκαλοι ξυλοκοπήθηκαν επειδή μίλησαν εναντίον τους, ενήλικες πυροβολήθηκαν επειδή δεν άφησαν τα παιδιά τους να τους ακολουθήσουν. Με γκανγκστερικές μεθόδους, ξυλοδαρμούς, σπασίματα παραθύρων και εκτεταμένες ληστείες, οι τρομοκράτες εκφόβιζαν τον πληθυσμό και αποσπούσαν βαρύ τίμημα.

Οι άνθρωποι του Κόμματος της Ελευθερίας δεν είχαν καμία συμμετοχή στα εποικοδομητικά επιτεύγματα στην Παλαιστίνη. Δεν διεκδίκησαν γη, δεν έχτισαν οικισμούς και μόνο μείωσαν την εβραϊκή αμυντική δραστηριότητα. Οι πολυδιαφημισμένες προσπάθειές τους για τη μετανάστευση ήταν ελάχιστες και αφιερώθηκαν κυρίως στο να μεταφέρουν φασίστες συμπατριώτες τους.Οι αποκλίσεις μεταξύ των θρασέων ισχυρισμών που διατυπώνονται τώρα από τον Μπέγκιν και το κόμμα του, και το ιστορικό των προηγούμενων επιδόσεων τους στην Παλαιστίνη, δεν φέρουν το αποτύπωμα ενός κανονικού πολιτικού κόμματος. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη σφραγίδα ενός φασιστικού κόμματος για το οποίο η τρομοκρατία (εναντίον Εβραίων, Αράβων και Βρετανών εξίσου) και η παραπλανητική περιγραφή είναι τα μέσα και ένα «Κράτος ηγέτης» είναι ο στόχος.

Είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι η ανώτατη ηγεσία του Αμερικανικού Σιωνισμού αρνήθηκε να εκστρατεύσει κατά των προσπαθειών του Μπέγκιν ή ακόμα και να εκθέσει στα μέλη της τους κινδύνους για το Ισραήλ από την υποστήριξη στον Μπέγκιν. Ως εκ τούτου, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να παρουσιάσουν δημόσια μερικά σημαντικά πραγματικά γεγονότα σχετικά με τον Μπέγκιν και το κόμμα του∙ και να παροτρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να μην υποστηρίξουν αυτή την τελευταία εκδήλωση φασισμού.»

2 Δεκεμβρίου 1948

Υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Χάνα Άρεντ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, ραββίνος Τσεσουρούν Καρντόσο και άλλοι διακεκριμένοι Εβραίοι των ΗΠΑ.

ISIDORE ABRAMOWITZ,

HANNAH ARENDT,

ABRAHAM BRICK

RABBI JESSURUN CARDOZO,

ALBERT EINSTEIN,

HERMAN EISEN,

M.D. HAYIM FINEMAN,

M. GALLEN,

M.D. H.H. HARRIS,

ZELIG S. HARRIS

SIDNEY HOOK,

 FRED KARUSH,

BRURIA KAUFMAN,

IRMA L. LINDHEIM

NACHMAN MAISEL,

SEYMOUR MELMAN,

MYER D. MENDELSON

HARRY M. OSLINSKY

SAMUEL PITLICK

FRITZ ROHRLICH

LOUIS P. ROCKER

RUTH SAGIS

ITZHAK SANKOWSKY

I.J. SHOENBERG

SAMUEL SHUMAN

M. SINGER IRMA

WOLFE STEFAN WOLF.