Όταν η δεξιά «ακολουθεί» την ακροδεξιά...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Διασπορά / 19.12.23 ]

Η ακροδεξιά επιτίθεται παντού και η κυβερνητική δεξιά «ακολουθεί». Συνέβη στη Γαλλία όπου η κυβέρνηση Μακρόν αποδέχθηκε τις θέσεις Λεπεν για το μεταναστευτικό, υιοθετώντας ένα κείμενο το οποίο είναι άμεσα εμπνευσμένο από ένα φυλλάδιο κατά της μετανάστευσης του Εθνικού Μετώπου. Για «ιδεολογική νίκη» της Λεπεν μιλά η αντιπολίτευση.

Στην Ελλάδα, η φασιστική ρητορική ενός ακροδεξιού βουλευτή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και την φίμωση ενός καλλιτεχνικού έργου.

Στη Γερμανία η ακροδεξιά επελαύνει. Στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ουγγαρία κυβερνά.

Εδώ, την ώρα που τα Funds και οι servicers με την προστασία των δυνάμεων της κρατικής καταστολής ξεσπιτώνουν μία οικογένεια αναπήρων στα Άνω Πετράλωνα, η κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική Μελόνι «νομιμοποιεί» τους μετανάστες.

Για την μετατροπή των μεταναστών σε «σημαντικό αναπτυξιακό κρίκο» της χώρας έγραφε τον περασμένο Σεπτέμβριο «Η Καθημερινή» (2/9/2023). Οι «εισβολείς» έγιναν αίφνης "αναπτυξιακός κρίκος". Αυτό ζήτησαν οι Ιταλοί, αυτό ζητούν και οι Έλληνες επιχειρηματίες (κυρίως ο τουριστικός και ο αγροτικός τομέας).

Η νομιμοποίηση όμως των μεταναστών θα δημιουργήσει μια νέα κοινωνική ένταση, καθώς οι ντόπιοι εργαζόμενοι θα δηλητηριάζονται συνεχώς από την ξενοφοβική ρητορική της (ακρο)δεξιάς που θα αποδίδει στους πρόσφυγες όλες τις "αμαρτίες" του συστήματος. Σ’ αυτό το πεδίο θα αναπτύσσεται ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο ρατσισμός.  

Η Αριστερά δυστυχώς δεν έχει διαμορφώσει ένα θετικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης και πολιτικής οργάνωσης των μεταναστών στον κοινό αγώνα με τους ντόπιους εργαζόμενους...

*Φωτογραφία από κινητοποίηση μεταναστών στην Μανωλάδα