«Έξοδος από τη φτώχεια»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 28.12.23 ]

«Έξοδος από τη φτώχεια», έτσι ονόμασαν οι χιλιάδες μετανάστες την πορεία τους από την εξαθλίωση προς το «όνειρο», από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ. Η ίδια «Έξοδος» όπως των Εβραίων από την Αίγυπτο και των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Η ίδια απόδραση από τον ζωντανό θάνατο όπως των ανθρώπων της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Ο (ακρο)δεξιός Τύπος κραυγάζει για την απειλή των «εισβολέων»!

Την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου, η ταμπλόιντ New York Post δημοσίευσε μία φωτογραφία με τίτλο «Το κύμα της Νέας Χρονιάς». Την προηγούμενη εβδομάδα, η ίδια εφημερίδα είχε τίτλο «Συνθηκολόγηση» με την εικόνα ενός συνοριακού πράκτορα απέναντι σε ένα πλήθος μεταναστών, και υπότιτλο: «Ο Μπάιντεν δεν κάνει τίποτα καθώς αριθμοί ρεκόρ περνούν παράνομα τα σύνορα». Ναι, «αριθμοί» περνούν, όχι άνθρωποι!

Μόνο η φωνή του Noam Chomsky ακούγεται να λέει μέσα στην μιντιακή ερημιά ότι «Οι άνθρωποι φεύγουν από τη δυστυχία και τις φρίκες για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι … φεύγουν από την έντονη καταπίεση, τη βία, την τρομοκρατία, την ακραία φτώχεια…»,

Οι ΗΠΑ και οι άλλες πλούσιες καπιταλιστικές χώρες είναι υπεύθυνες για την πείνα και τη δυστυχία, για τους πολέμους… τους εμφυλίους….

Πίσω απ' αυτή την κόλαση είναι το κέρδος, είναι οι πωλήσεις όπλων, είναι η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου των «φτωχών» χωρών.

Τους τελευταίους μήνες, «οι ροές από την Κεντρική και Νότια Αμερική είναι εξαιρετικές και ανησυχούν τις αρχές του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών», γράφει η El País América. 

Για μία ακόμα φορά το «μεταναστευτικό» θα γίνει το πρώτο θέμα της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Το ίδιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και επί προεδρίας Τραμπ το τεράστιο «τείχος» στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό δεν εμπόδισε τους απελπισμένους να διαβούν.

Η μεξικανική κυβέρνηση από την πλευρά της καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τα δομικά αίτια της μετανάστευσης. 

Αλλά για την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν περισσεύουν χρήματα για τη φτώχεια. Ό,τι «έχει» το διαθέτει για αγορές όπλων για την Ουκρανία. Όλα πηγαίνουν στις βιομηχανίες όπλων.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί που μιλούν για την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, όπως ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador και η σοσιαλδημοκρατία σε όλο τον κόσμο, στην πράξη ακολουθούν την ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική με τη δεξιά. Γι’ αυτό οι πολίτες προτιμούν, από τον συγκεχυμένο λόγο των «δεξιών αριστερών», τον σαφή και μισερό λόγο της ακροδεξιάς …  Γι’ αυτό το αγαπημένο θέμα της ακροδεξιάς είναι η μετανάστευση, καθώς εκεί «νικούν» κατά κράτος τα «αριστερά» κόμματα…

Να το πούμε λοιπόν καθαρά, το παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων είναι αυτό που παράγει, πολέμους, κλιματική κρίση, φτώχεια, εξαθλίωση και μετανάστευση. Και το μόνο αποτελεσματικό τείχος απέναντι στη μετανάστευση είναι «το τείχος σε ό,τι παράγει τη φτώχεια», είναι η «έξοδος» από το παραγωγικό μοντέλο που παράγει φτώχεια και θάνατο…

Αυτή η πολιτική αντιμετώπιση ενώνει το εξωτερικό προλεταριάτο (μετανάστες) με το εσωτερικό (τους ντόπιους εργαζόμενους)*, αποφεύγοντας τον εμφύλιο μέσω του ρατσισμού και του εθνικισμού που τροφοδοτούν οι "από πάνω"...

*Αυτό είναι το μήνυμα της ταινίας "Η τελευταία παμπ" του Κεν Λόουτς