Έκθεση ΟΗΕ: 811 εκ. άνθρωποι πεινούν -και η... Κούβα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 12.07.21 ]

Στη Γουιάνα, "μερικές ημέρες, δεν έχουμε καν ρύζι, πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς φαγητό", λένε οι κάτοικοι. Ο Covid-19 έχει επιταχύνει τις επισιτιστικές κρίσεις. Από την έναρξη της πανδημίας, ο υποσιτισμός έχει αυξηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο. Ατελείωτες είναι οι ουρές ανθρώπων μπροστά από τα σημεία διανομής τροφίμων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι Αφρικανοί αγρότες πετούν τις σοδιές τους επειδή δεν μπορούν να τις πουλήσουν. Εργαζόμενοι στην τροφοδοσία, ταχυμεταφορείς, εποχιακοί εργαζόμενοι κ.λπ. είναι τώρα άνεργοι και χωρίς δίχτυ ασφαλείας· παιδιά στερούνται τροφής… Ο υποσιτισμός που πλήττει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πολλά πρόσωπα.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια, πέντε οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών - Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, η Unicef και το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) - και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η πανδημία πρόσθεσε 118 εκατομμύρια επιπλέον άτομα το 2020, στα συνολικά 720 έως 811 εκατομμύρια ανθρώπων που υποσιτίζονται. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι σε κατάσταση χρόνιας πείνας ανέρχεται τώρα στο 9,9% (έναντι 8,4% ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ υπάρχουν τεράστιες ανισότητες. Στην Αφρική, περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους δεν τρώνε.

Και όμως στην Ελλάδα τα εξωνημένα μίντια και η προπαγάνδα της δεξιάς “βλέπουν” μόνο τις διαδηλώσεις στην Κούβα. Ασφαλώς και έχει πρόβλημα η Κούβα, όπως όλος ο κόσμος, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το επί πολλές δεκαετίες σκληρό εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Το πλήγμα στον τουρισμό λόγω της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση. Παρόλα αυτά κανείς δεν πεινάει και τα θύματα του covid είναι συγκριτικά ελάχιστα.

Γιατί όμως αυτή η προτίμηση στην Κούβα; Είναι γνωστό ότι υπάρχει ειδικό τμήμα της CIA που εργάζεται εναντίον της Κούβας. Υπάρχει μάλιστα και ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τα ξένα μίντια προκειμένου να γράφουν εναντίον της Κούβας. Ας θυμηθούμε τις επιθέσεις εναντίον των ομάδων των γιατρών της Κούβας που πήγαιναν στις διάφορες χώρες του κόσμου για να βοηθήσουν. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ(7.4.2020) έγραφε σε σχετικό άρθρο: "Ήρωες ή μισθοφόροι;". Και συνέχιζε: «Ανιδιοτελής ανθρωπιστική προσφορά, ιατρική διπλωματία ή επικερδείς μπίζνες με αντικείμενο τον ανθρώπινο πόνο; Ο «άγνωστος» κουβανικός «στρατός με τις λευκές ρόμπες».». Ανάλογες επιθέσεις εξαπέλυσε ο φασίστας πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ο οποίος χαρακτήρισε τους 8.000 Κουβανούς γιατρούς που εργάζονταν στη χώρα του «σκλάβους που θρέφουν την κουβανική δικτατορία»! Η Κούβα έχει σχεδόν 82 γιατρούς ανά 10.000 πολίτες, από τα υψηλότερα ποσοστά του κόσμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ η υπερδύναμη Αμερική δεν διαθέτει επαρκείς κλίνες, αναπνευστήρες, μάσκες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είχε προηγηθεί ανάλογο κείμενο του αρχισυντάκτη των ELLINIKA HOAXES, που είναι συμβεβλημένα με το Facebook προκειμένου να ελέγχουν τις «ψευδείς ειδήσεις», και οφείλουν σύμφωνα με το συμβόλαιό τους να είναι ανεξάρτητα και ακομμάτιστα. Διαβάζουμε στο προφίλ στο Fb του Δημήτρης Αλικάκος, 28 Μαρτίου στις 1:42 μ.μ. · 

«Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013. Κουβανοί γιατροί φτάνουν στο αεροδρόμιο της Ρεσίφε στη Βραζιλία (με αριστερή κυβέρνηση τότε, υπό την ηγεσία της Dilma Rousseff). Κουνούν σημαιάκια και χαμογελούν (φωτο). Ήταν οι πρώτοι 206, και θα ακολουθούσαν χιλιάδες για να στηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας. (πηγή: http://www.cubadebate.cu/…/en-fotos-medicos-cubanos-llega…/…)
Ήταν άλλη μια πράξη «αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας». Δεκάδες είχαν προηγηθεί και πολλές θα ακολουθούσαν. Από Λατινική Αμερική μέχρι Πορτογαλία και Αφρική.
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς…
Ωραίο το παραμύθι και μεθυστικό, ρομαντικό και συγκινεί. Όμως είναι παραμύθι...”.
Το άρθρο συνεχίζεται και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο στο προφίλ του συντάκτη του. Πάντως, η πρόθεση είναι πρόδηλη, καθώς επιδιώκεται η αποδόμηση της αλληλεγγύης των Κουβανών!

Τώρα η προπαγάνδα θα “δει” τις διαδηλώσεις στην Κούβα, επιώκοντας να δείξει την αποτυχία του κουβανικού παραδείγματος. Όμως το πρόβλημα, όπως δείχνει η έκθεση του ΟΗΕ είναι γενικό... η πείνα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Κι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο... Βέβαια, κάποιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι ακόμα και μέσα στην υγειονομική κρίση... αλλά είπαμε, για κάποιους το πρόβλημα είναι η Κούβα!  

*Η φωτογραφία είναι αρχείου