Έκθεση κόλαφος για τις «ανοιχτές φυλακές» κράτησης προσφύγων

[ ARTI news / Κόσμος / 18.12.23 ]

(Η έκθεση για το στρατόπεδο κράτησης προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει τον κίνδυνο για την ψυχική ευγεία των προσφύγων σε όλα τα ανάλογα στρατόπεδα σε όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων και αυτών στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που δημοσιεύουμε την έκθεση)

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Helen Bamber (HBF) και το Humans for Rights Network (HFRN) διαπιστώνει ότι ο νέος χώρος «φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» στο Wethersfield προκαλεί σημαντική και ανεπανόρθωτη ζημιά σε όσους κρατούνται εκεί.

Η έκθεση βασίζεται στην εξέταση 140 υποθέσεων αιτούντων άσυλο που διεξήχθη από το HFRN και σε 10 λεπτομερείς αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από κλινικούς γιατρούς της HBF.

Το Wetherfield είναι μια απομακρυσμένη τοποθεσία 800 στρεμμάτων στο Essex που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τη RAF. Ο χώρος βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του νέου υπουργού Εσωτερικών, James Cleverly.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τον προηγούμενο Μάρτιο ότι το Wethersfield θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.700 ανύπαντρων ενήλικων ανδρών. Η πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο έφτασε στο σημείο τον Ιούλιο. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2023, 508 άνδρες είχαν τοποθετηθεί εκεί.

Η νέα έκθεση των HBF και HFRN περιγράφει το Wethersfield ως ένα "στρατόπεδο ανοιχτής φυλακής" το οποίο αναπαράγει πολλά από τα χαρακτηριστικά που συναντώνται σε χώρους κράτησης μεταναστών. Ο χώρος περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και οδοφράγματα, και παρακολουθείται συνεχώς από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και φρουρούς ασφαλείας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το απομονωμένο μέρος, ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη ιδιωτικότητας, προκαλεί επιπλέον πόνο και τραύμα στους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη υπομείνει συγκρούσεις, καταπίεση, κακοποίηση, βασανιστήρια και εμπορία ανθρώπων. Οι αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Wethersfield ανέφεραν άγχος, κατάθλιψη, απόγνωση, φόβο, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η έκθεση αναφέρει: «Όλοι οι ‘κρατούμενοι’ που αξιολογήθηκαν από τους γιατρούς της HBF εμφάνισαν συμπτώματα επιδείνωσης της ψυχικής υγείας μετά τη μεταφορά τους στο Wethersfield. Αυτά περιελάμβαναν κακή διάθεση, μοναξιά, αναδρομές στο παρελθόν, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους, αισθήματα απόγνωσης και δυσκολία στον ύπνο. Όλοι βίωναν επιδείνωση των συμπτωμάτων PTSD από τότε που τοποθετήθηκαν εκεί και όλοι παρουσίασαν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί της HBF που έκαναν τις αξιολογήσεις ήταν της ιατρικής γνώμης ότι η ψυχική υγεία του ατόμου ήταν πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται όσο συνέχιζαν να κρατούνται στο Wethersfield…

Κάθε άτομο με το οποίο μίλησαν οι γιατροί της HBF και η HFRN εξέφρασε κάποια μορφή ψυχικής δυσφορίας.

Ένας άνδρας φέρεται να είπε: «Η ψυχική μου υγεία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στον καταυλισμό. … αυτές οι συνθήκες δεν είναι ανθρώπινες, δεν νοιάζονται καθόλου για εμάς εδώ. Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα που είναι σε φάρμα. Έχω πάει στη νοσοκόμα και μίλησα για τα προβλήματα ψυχικής μου υγείας αλλά δεν τους νοιάζει καθόλου, μόνο αν καταφέρω να δω κάποιον μετά από χρόνια αναμονής, μου δίνουν βασικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, που με κάνει να μισώ την κατασκήνωση και τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο."

Ένας αιτών άσυλο από το Ιράν διηγήθηκε πώς είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και πώς αυτός και μια ομάδα έξι ή επτά ατόμων προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών στην τοποθεσία.

Η ομοιότητα του Wethersfield με φυλακή προκαλεί τραυματικές εμπειρίες μεταξύ των κρατουμένων που έχουν βιώσει παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν. Οι άνδρες στο Wethersfield είπαν ότι οι συνθήκες στο χώρο προκάλεσαν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας... 

Ένας Σουδανός αιτών άσυλο είπε ότι ο Wethersfield προκαλούσε τραύματα που είχε βιώσει σε μια φυλακή του Janjaweed, με συνέπεια να μην μπορεί να κοιμηθεί.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα ζητήματα που εντοπίστηκαν είναι κοινά σε πολλά πρώην στρατιωτικά κέντρα φιλοξενίας παρόμοια με το Wethersfield.

Οι HBF και HFRN είπαν: «Αυτά τα ανοιχτά στρατόπεδα φυλακών προκαλούν βαθιά και ανεπανόρθωτη ζημιά στους κατοίκους, βλάβη που εντείνεται όσο περισσότερο ζουν εκεί. … Φτωχά περιβάλλοντα διαβίωσης, έλλειψη ιδιωτικότητας, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, σε νομικές υπηρεσίες και κοινοτική υποστήριξη και έλλειψη αξιολόγησης της ευπάθειας και του κινδύνου είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η τοποθέτηση ατόμων σε αυτό το είδος καταλύματος είναι ένας απάνθρωπος τρόπος αντιμετώπισης όσων αναζητούν προστασία."

Επιπλέον, η έκθεση βρίσκει ότι η διαδικασία ελέγχου για να αποφασιστεί ποιος θα τοποθετηθεί στο Wethersfield είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη και ανεπαρκής. Λέγεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συχνά αποτυγχάνει να εντοπίσει άτομα που είναι ακατάλληλα για να στεγαστούν στον χώρο.

Η έκθεση αναφέρει ότι "Τα στοιχεία του Home Office δείχνουν ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες που ήταν ανοιχτό το Wethersfield, 236 άτομα στάλθηκαν εκεί και 54 (23%) από αυτά μετεγκαταστάθηκαν για λόγους ακαταλληλότητας."

Μεταξύ 16ης Οκτωβρίου 2023 και 3ης Δεκεμβρίου 2023, το HFRN βοήθησε 25 άτομα να μεταφερθούν επιτυχώς από το Wethersfield. Κάθε ένα από αυτά τα άτομα έχει επιζήσει βασανιστηρίων, σύγχρονης σκλαβιάς ή έχει έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας…

Το BBC News ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένας αιτών άσυλο στο Γουέδερσφιλντ είπε ότι κανένας στην τοποθεσία δεν αισθάνεται ασφαλής και ότι υπήρχαν "σχεδόν νυχτερινές μάχες" μεταξύ των κρατουμένων…

Εν κατακλείδι, η HBF και η HFRN ζητούν να κλείσει επειγόντως το Wethersfield.

Η Maddie Harris, η διευθύντρια του HFRN, δήλωσε: «Το Wethersfield δεν είναι ασφαλές, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία των ανδρών που κρατούνται εκεί και πρέπει να κλείσει άμεσα. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να πεθάνει κάποιος στο Wethersfield."…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου από το χώρο κράτησης της Αμυγδαλέζας