Άρτα: Πλήρης εγκατάλειψη του δημοτικού σχολείου Κωστακιών

[ ARTI news / Ήπειρος / 15.01.23 ]

Ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κωστακιών με ομόφωνη απόφασή του διαμαρτύρεται έντονα για την πλήρη εγκατάλειψη του σχολείου από τον Δήμο και την Κοινότητα. Σπασμένα κεραμίδια, καθίζηση του δαπέδου στο εσωτερικό του σχολείου, σπασμένα μάρμαρα, σάπιοι σοβάδες, μη αντικεραυνική προστασία, διαλυμένα παγκάκια, ανύπαρκτη φύλαξη κ.ά.

Ο κ. Λάμπρος Φλώρος γράφει:

«Αγαπητοί γονείς, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κωστακιών και ως γονέας 3 παιδιών θλίβομαι βαθύτατα για την κατάσταση του κτηρίου που στεγάζεται το σχολείο μας.

Το σχολείο αυτό είναι κατασκευασμένο εδώ και 30 χρόνια και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 145 μαθητές με τους δασκάλους τους. Η εγκατάλειψη του σχολείου είναι εμφανής αφού μόνο μικροεπεμβάσεις έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια (βρύσες, βαψίματα κ.α.) και αυτές ελάχιστες.

Δυστυχώς παρά τα έγγραφα και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης του σχολείου και του Συλλόγου δεν υπήρξε ουσιώδη ανταπόκριση.

Πριν λίγες μέρες, με μια δυνατή βροχή οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μάζεψαν ότι κουβάδες βρήκαν έτσι ώστε τα νερά της βροχής να καταλήγουν σ' αυτούς και όχι στο πάτωμα των αιθουσών (φωτ.) και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη. Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του ζήτησα να επισκεφτεί το σχολείο κατ' ιδίαν αλλά δυστυχώς δεν ήταν εφικτό από μέρους του. Αντ' αυτού έστειλε εξωτερικό συνεργάτη για να δει το πρόβλημα. Ανέβηκα και εγώ να δω τι γίνεται [να υπενθυμίσω εδώ ότι οι στέγες του σχολείου αποτελούνται από τσιμέντο και κεραμίδια (φωτ.)] και η κατάσταση που αντίκρυσα ήταν όχι απλά τραγική, τραγικότατη.

Αλεξικέραυνο στο σχολείο δεν υπάρχει. Αλήθεια αν το χτυπήσει κεραυνός τι θα γίνει; Υποτίθεται πως όλα τα δημόσια κτήρια πρέπει να έχουν αντικεραυνική προστασία.

Επιπλέον, το δάπεδο εσωτερικά του σχολείου έχει υποστεί καθίζηση 1,5 με 2 cm (φωτ.) με αποτέλεσμα στο μέλλον να δημιουργηθούν προβλήματα στα χωρίσματα των αιθουσών συν του ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από εκεί βγαίνουν κάτι υπέροχα ζωντανά.

Σπασμένα μάρμαρα στο εσωτερικό του σχολείου, σάπιοι σοβάδες εσωτερικά και εξωτερικά δυνητικά επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Αλήθεια αν πέσει ένας σοβάς την ώρα του μαθήματος τι θα γίνει; Ακόμη, αίθουσα εκδηλώσεων δεν υπάρχει.

Στον εξωτερικό χώρο τώρα. Η δημοτική αρχή Δήμος Αρταίων επέλεξε να φτιάξει ελαστικά δάπεδα στις σχολικές αυλές με κριτήρια διαφορετικά από το αν λειτουργεί το σχολείο ή όχι και από τον αριθμό των μαθητών: π.χ. Δημοτικό σχολείο Ρόκκα με 0 μαθητές, σχολεία με σύνολο μαθητών 10 με 15 όπως τα σχολεία Κεραματών, Πολυδρόσου. Το δικό μας σχολείο εξαιρέθηκε από την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα. Συνεχίζοντας, ο προαύλιος χώρος αποτελείται από διαλυμένα παγκάκια χωρίς ξύλα ενώ λείπει ένα στέγαστρο για να προφυλαχθούν οι μαθητές από τον ήλιο και τη βροχή. Ας μην πάμε στην ανύπαρκτη φύλαξη του σχολείου.

Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία Δήμου και Κοινότητας είναι μεγάλη δυστυχώς. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σκεπή με αλλαγή μερικών κεραμιδιών και μικροεπεμβάσεις είναι για το θεαθήναι.

Το σχολείο μας χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη ανακατασκευής εσωτερικά και εξωτερικά. Η απόφαση του να αναδείξουμε τα σοβαρά κτηριακά θέματα που υπάρχουν στο σχολείο μας πάρθηκε ομόφωνα από τον σύλλογό μας γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κοροϊδία να τελειώνει.»

Πηγή: Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κωστακιών (fb)