The Economist: Αντίο παγκοσμιοποίηση

[ ARTI news / Κόσμος / 17.05.20 ]

Ο φόβος της μόλυνσης λόγω του covid-19 και τα μέτρα περιορισμού σε όλο τον κόσμο πιέζουν για εθνική αναδίπλωση και αυτάρκεια, σύμφωνα με το  γνωστό περιοδικό The Economist. Το νεοφιλελεύθερης οπτικής περιοδικό, αποχαιρετά την παγκοσμιοποίηση και δεν είναι βέβαιο για το τι θα την αντικαταστήσει.

«Ακόμη και πριν από την πανδημία, η παγκοσμιοποίηση βρισκόταν ήδη στο χείλος του γκρεμού, αποδυναμωμένη από την οικονομική κρίση [του 2008], και στη συνέχεια από  τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-Αμερικής», επισημαίνει το The Economist σε άρθρο με τίτλο: «Το Covid-19 σκότωσε την παγκοσμιοποίηση;". Όμως, τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού σε όλο τον κόσμο είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων και μια σημαντική κρίση του εμπορίου που θα μπορούσε να διακόψει τη μεγάλη περίοδο οικονομικής ολοκλήρωσης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.

"Αυτά τα τρία χτυπήματα έχουν προκαλέσει τόσο τραύματα στο ανοιχτό σύστημα συναλλαγών που δεν θα ξαναακουστούν πλέον όλα τα ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του", συνεχίζει το περιοδικό.

Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης Covid-19 είναι ήδη εμφανείς και το The Economist επισημαίνει μερικά παραδείγματα: «Ο αριθμός των επιβατών στο [Αεροδρόμιο Λονδίνου] Heathrow έχει μειωθεί κατά 97% από πέρυσι, Οι εξαγωγές αυτοκινήτων του Μεξικού μειώθηκαν κατά 90% τον Απρίλιο και το 21% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων trans-Pacific ακυρώθηκε τον Μάιο. "

Διάδοση πολιτικής αστάθειας

Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, το περιοδικό προειδοποιεί: «Μην περιμένετε μια γρήγορη επιστροφή σε έναν ξέγνοιαστο κόσμο, όπου θα κινηθούμε ελεύθερα και όπου το εμπόριο θα είναι ελεύθερο.»

Η κρίση θα καταστήσει τη μετανάστευση πολιτικό ζήτημα, πιέζοντας για αυτάρκεια,  καθώς η πανδημία θα «αποδυναμώσει την ανάκαμψη, θα κάνει την οικονομία πιο ευάλωτη και θα προωθήσει την εξάπλωσή της πολιτικής αστάθειας".

Το συμπέρασμά του: "Αντίο στην παγκοσμιοποίηση και αμφιβολία για το τι θα την αντικαταστήσει.»