P. Rosanvallon: Μια κοινωνία ισότητας είναι μια κοινωνία στην οποία έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί με την ελευθερία

[ ARTI news / Κόσμος / 05.09.18 ]

Ο ιστορικός και θεωρητικός Πιέρ Ροζανβαλόν παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η πνευματική και πολιτική ιστορία μας. 1968-2018», μια ανασκόπηση του μισού αιώνα της εξέλιξης της γαλλικής αριστεράς και της προοπτικής της.

Ο καθηγητής στο College de France, υπεύθυνος για τις συλλογές «Η Δημοκρατία Ιδεών» και «Τα βιβλία του Νέου Κόσμου» στις εκδόσεις Seuil, διαχειριστής της ιστοσελίδας laviedesidees.fr, συγγραφέας είκοσι πέντε βιβλίων κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας ( ουτοπικό καπιταλισμός Seuil, 1979, η ημιτελής δημοκρατία, Gallimard, 2000) καθώς και πολιτικής θεωρίας (το Counter-δημοκρατία, η καλή κυβέρνηση, Seuil, 2006, 2015), ο Rosanvallon είναι εκπρόσωπος και κεντρικός παράγοντας της γαλλικής αριστεράς.

Το νέο του δοκίμιο, Η πνευματική και πολιτική ιστορία μας. 1968-2018 (Seuil, «Τα βιβλία του Νέου Κόσμου», 448 σελ., € 22,50), αντλεί διδάγματα από μισό αιώνα της δέσμευσής του στην Αριστερά, από τη συζήτηση και την αντιπαράθεση κατά την προσπάθεια να ανοίξει ξανά, σε μια στιγμή υποτονικότητας, το μονοπάτι μιας επανάστασης.

«Το βιβλίο προσπαθεί να ανιχνεύσει τη συλλογική ιστορία φωτίζοντάς την από ένα μοναδικό δρομολόγιο. Αυτά δεν είναι απομνημονεύματα, τα οποία πάντα έχουν κάτι νεκρικό. Η πρόκληση είναι να αναζωογονήσουμε το μέλλον: ένιωσα την ανάγκη να ξαναρχίσω, να βρω τον δρόμο για θετικό προβληματισμό, και όχι μόνο αρνητικό, πάνω στα γεγονότα» λέει ο συγγραφέας.

Ο Ροζανβαλόν λέει ότι δεν θέλησε να εστιάσει στην ανάλυση της πολιτικής Μακρόν καθώς θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα γι 'αυτόν είναι ότι, μετά από ένα έτος εξουσίας, δεν είναι αυτό που φαινόταν να είναι κατά τη στιγμή των εκλογών, όταν, για να το πούμε γρήγορα, εμείς θα μπορούσαμε να τον συνδέσουμε με την έννοια του κοινωνικού φιλελευθερισμού, λέει ο συγγραφέας, χαρακτηρίζοντας τον Μακρόν ως «υβριδική προσωπικότητα»!

Πληροφορίες Le Monde