O εγωμανής Έλον Μασκ και ο εξστρεμιστής Μπάιντεν!

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 01.05.22 ]

O Έλον Μασκ, το νέο αφεντικό του Twitter, δήλωσε ότι υποστήριζε θερμά τον Μπαράκ Ομπάμα για πρόεδρο, ωστόσο πρόσθεσε «το Δημοκρατικό Κόμμα σήμερα έχει καταληφθεί από εξτρεμιστές»*! Ναι, σύμφωνα με τον Μασκ ο Μπάιντεν και οι περί αυτόν είναι εξστρεμιστές, ενώ ο Τραμπ δημοκράτης! Οι οπαδοί του τελευταίου, μάλιστα, πανηγύρισαν την αγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ, καθώς το Twitter είχε αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.  

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μία αντιπαράθεση του Μασκ με την βουλευτή των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ που έγραψε στο Twitter: «Έχω κουραστεί από το συλλογικό άγχος για τις εκρήξεις εγκλημάτων μίσους που συμβαίνουν επειδή κάποιος εγωμανής δισεκατομμυριούχος ελέγχει μονομερώς μία τεράστια πλατφόρμα επικοινωνίας και διαστρεβλώνει τη λειτουργία της επειδή ο Τάκερ Κάρλσον ή ο Πίτερ Θιλ τον έβγαλαν για δείπνο και τον έκαναν να νιώσει ξεχωριστός». Η Οκάσιο-Κορτέζ το έγραψε για τον Ζούκεμπεργκ αλλά ο Μασκ αναγνώρισε, όπως κάθε νάρκισσος, τον εαυτό του!

Ζούμε, πλέον, στην εποχή της ναρκισσιστικοποίησης της κοινωνίας και των εγωμανών νάρκισσων. Σ’ αυτούς εκτός από τον Μασκ και τον Ζούκεμπεργκ, η ψυχίατρος M-F Hirigoyen** συγκαταλέγει τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Μπολσονάρου κ.ά. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι το αίσθημα μεγαλείου, η υπερεκτίμηση των πράξεων και των ικανοτήτων του. Ο Νάρκισσος θέλει να αναγνωρίζεται ως «ανώτερος», είναι χαμένος στην φαντασίωση των αναρίθμητων υποτιθέμενων επιτυχιών του, στην εξουσία του, στη δόξα του…. Η πλειονότητα των συνεργατών του είναι «Άριστοι», έχουν «κλας», πήγαν στα καλύτερα σχολεία… Γι’ αυτόν «η πραγματική δύναμη είναι το χρήμα», όλα μετριούνται με το χρήμα.

Οι συνέπειες του ναρκισσισμού (άλλοι μιλούν για υπερ-ατομικισμό) είναι εμφανείς πλέον παντού. Για να «επιτύχεις» επαγγελματικά ή στην ιδιωτική ζωή, πρέπει να βγεις μπροστά, στα Κοινωνικά δίκτυα, στα τηλερεάλιτι, και πολύ περισσότερο στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση και μία ψυχική οδύνη συνδεδεμένη με την «ηθική παρενόχληση» και το burn out («εγκεφαλικό κάψιμο»). Οι κοινωνικοί κανόνες είναι επικεντρωμένοι στο ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ. Καθένας οφείλει να κάνει την αυτοπροώθησή του, ακόμα και σε βάρος της αλήθειας, ακόμα και σε βάρος του άλλου, «σκοτώνοντάς» τον συμβολικά, δολοφονώντας τον χαρακτήρα του, καταστρέφοντας την εικόνα του, ενίοτε και το πρόσωπό του.

Αυτό εξηγεί κατά τη γνώμη της M-F Hirigoyen γιατί οι εκλογείς αφήνονται να σαγηνευθούν από έναν παθολογικό νάρκισσο, από έναν άνθρωπο ανοιχτά ρατσιστή, σεξιστή και ικανό να ψεύδεται ανοιχτά (όπως ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου, ο Όρμπαν κ.ά.). 

Απέναντι στην κουλτούρα του άκρατου ατομικισμού και του παθολογικού ναρκισσισμού του κανιβαλικού καπιταλισμού, η απάντηση είναι η κουλτούρα της συλλογικότητας, του μοιράσματος και της αλληλεγγύης. Είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει, το παράδειγμα του Χοσέ Μουχίκα, του πάμπτωχου προέδρου της Ουρουγουάης(2010-2015), που δεν έπεσε στην παγίδα της εξουσίας και των συμβόλων της, έμεινε με το ταπεινό φολκς βάγκεν του, ένα φτωχόσπιτο και τα σκυλιά του, λέγοντάς μας ότι «Μαθαίνουμε περισσότερα από την οδύνη και την μοναξιά παρά από την επιτυχία και την ευημερία […] (και πως) αν δεν προσέξουμε, οι δημοκρατίες θα καταλήξουν να μοιάσουν στις μοναρχίες».

* https://www.kathimerini.gr/world/561835933/elon-mask-kontra-sto-twitter-me-tin-alexantria-okasio-kortez/

** M-F Hirigoyen, Les Narkisse