Le Monde: Αναβάθμιση της οικονομίας αλλά ο πληθυσμός παραμένει πολύ φτωχός

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 21.10.23 ]

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) ανακοίνωσε την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς «junk bond». Η ελληνική οικονομία όμως «παραμένει 20% κάτω από το επίπεδο του 2008 και ο πληθυσμός παραμένει πολύ φτωχός», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας πήγε από το BB+ στο BBB− που είναι μια τεχνική, εξαιρετικά συμβολική χειρονομία: δεκατρία χρόνια αφότου υποβιβάστηκε στο καθεστώς «junk bond», δηλαδή της πιο επικίνδυνης κατηγορίας, η Ελλάδα επιστρέφει επίσημα στην επενδυτική κατηγορία.

Πρώτα υπήρξε η κρίση (2008-2016), μετά η σταθεροποίηση (2017-2020) και, από το τέλος της πανδημίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη. Φέτος, παρά τον πληθωρισμό που έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5%. Όσον αφορά την ανεργία, η οποία κορυφώθηκε στο 28% το 2013, έχει υποχωρήσει σήμερα στο 11%.

Παρόλα αυτά, μπορεί οι αριθμοί και οι «λίγοι» να ευημερούν αλλά «ο πληθυσμός παραμένει πολύ φτωχός», τονίζει ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας. Θυμίζουμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα προκύπτει από τη διαίρεση του αθροιστικοί εισοδήματος των πλούσιων με αυτό των φτωχών. Η περίφημη «ανάπτυξη» συνεπώς δεν αφορά τους πολλούς, αλλά τους λίγους, καθώς παραπέμπει στη λογιστική λογική σύμφωνα με την οποία το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ροβινσώνα Κρούσου και του δούλου του Παρασκευά είναι το ίδιο, αφού για να εξαχθεί διαιρείται δια δύο. Στην πραγματικότητα όμως η ανάπτυξη αφορά και ωφελεί μόνο το εισόδημα του Ροβινσώνα Κρούσου, δηλαδή των λίγων…