Brexit χωρίς συμφωνία ή εκλογές

[ ARTI news / Κόσμος / 08.10.19 ]

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε σε σημερινή τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «εξαιρετικά απίθανη» εκτός κι αν η Βρετανία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση, δήλωσε βρετανική πηγή.

Η πηγή δήλωσε ότι εάν η τηλεφωνική επικοινωνία αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα».

«Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την ΕΕ θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα», πρόσθεσε η βρετανική πηγή.

Το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, επίσης πιστεύει ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι απίθανο να επιτευχθεί έως την ανεπίσημη προθεσμία της Παρασκευής.

Επιθετική στάση από τη Βρετανία

Η Βρετανία θα υιοθετήσει επιθετική στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το Brexit, απειλώντας να αρνηθεί τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας προκειμένου να πεισθεί το μπλοκ να μην επιτρέψει περαιτέρω καθυστέρηση, φέρεται να δήλωσε βρετανική πηγή.

«Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ στο περιοδικό Spectator. Η πηγή πρόσθεσε ότι αυτοί που ελπίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα βοηθήσει το Λονδίνο «αυταπατώνται».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί περαιτέρω, άρα η όποια καθυστέρηση θα είναι εντελώς μάταιη», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Είτε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είτε θα γίνουν εκλογές και τότε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».