Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν, στο 54% η αποχή!

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 19.06.22 ]

Σύμφωνα με την Ipsos-Sopra Steria για τις France Télévisions, Radio France, France 24-RFI-MCD και LCP-National Assembly, η συμμετοχή σε αυτόν τον δεύτερο γύρο εκτιμάται σε 46%.

Δηλαδή η αποχή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έφθασε το 54%!

Γιατί απέχουν οι πολίτες από την εκλογική διαδικασία; «Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, γιατί η πολιτική δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς» επισήμαινε παλαιότερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της. Αλλά αν η πολιτική δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, δηλαδή για το γενικό συμφέρον, τότε γιατί ενδιαφέρεται; Για τα ειδικά συμφέροντα, για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτός ο «νέος νιτσεϊσμός», όπως σημείωνε ο Χάμπερμας, τείνει να αποδομήσει όλα τα κριτήρια και να δείξει ότι η πολιτική «αναλώνεται αποκλειστικά σε βρώμικες υποθέσεις», ενισχύοντας την απαξίωσή της. Ο πυρήνας της κρίσης βρίσκεται στην οικονομική κυρίως εξάρτηση των πολιτικών από το επιχειρείν λόγω του τεράστιου κόστους του πολιτικού ανταγωνισμού. Από εδώ προκύπτει το «μαύρο πολιτικό χρήμα» αλλά και η έλλειψη συνείδησης εκ μέρους των πολιτικών για το άδικο του πράγματος. Αυτή η κανονιστική αναισθησία του πολιτικού προσωπικού συντείνει στη δημιουργία της δυσαρέσκειας στους πολίτες. Η αποχή συνεπώς δεν είναι πάντα απολιτική. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο «όχι» στη μεταδημοκρατία, δηλαδή στη δημοκρατία δίκην προσομοίωσης. Η αποχή είναι, συγχρόνως, και ένα μεγάλο «ναι» στην ανεύρετη σήμερα δημοκρατία, εκείνη τη δημοκρατία όπου η ψήφος συνιστά πραγματικά έκφραση της πολιτικής βούλησης και όχι αντικείμενο αγοραπωλησίας για μία θέση στο Δημόσιο ή για μια δουλειά. Υπάρχουν πολίτες που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, που αρνούνται την ακύρωση των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών από την κομματοκρατία και οι οποίοι βρίσκουν το νόημα της πολιτικής, συμμετέχοντας ενεργά σε οργανώσεις ειδικών σκοπών, όπως αλληλεγγύης, για την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Οι πολίτες αυτοί δεν εκφράζονται από τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των σημερινών κομμάτων. Θεωρούν ότι τα κόμματα είναι επιχειρήσεις οικογενειών και παραγόντων ή επαγγελματιών που αναπαράγουν την προσωπική εξουσία τους. Και ότι γενικά το παιγνίδι είναι στημένο και γι’ αυτό αρνούνται να το νομιμοποιήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκλωβίζονται στον ατομικό πυρήνα τους, αλλά επιχειρούν να διαμορφώσουν νέες πολιτικές δομές, ανιδιοτελείς, πραγματικά εθελοντικές, νοηματοδοτώντας τες άλλοτε με ανθρωπιά και άλλοτε με οργή.

*Κατά τα άλλα ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία… με 224 έδρες. Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι θα εκλέξει 149 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται να σημειώσει ιστορικό αριθμό εδρών, που θα ανέλθουν γύρω στις 89, την ώρα που το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα εκλέξει 78 βουλευτές. Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή 78 βουλευτών, όπως φαίνεται, από την γκολική παράταξη ενδεχομένως επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.