Τουρκία: Συνέλαβαν Σύριους επειδή έτρωγαν μπανάνες!

[ ARTI news / Κόσμος / 02.11.21 ]

Τα επιχειρήματα των ρατσιστών και των ξενοφοβικών είναι παντού τα ίδια. Τούρκοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιτέθηκαν σε μία Σύρια πρόσφυγα που έδινε συνέντευξη στο δρόμο, κατηγορώντας την ότι έπαιρνε περισσότερα επιδόματα απ’ αυτούς. «Ζεις καλύτερα από μένα, δεν μπορώ να αγοράσω μπανάνες, εσείς τις αγοράζετε με το κιλό!», της είπε ένας Τούρκος. Παντού το ίδιο. Για την οικονομική κρίση φταίνε οι πρόσφυγες! Ανάλογα επιχειρήματα προωθούσε ως γνωστόν η (ακρο)δεξιά και στην Ελλάδα.

Όμως στην Τουρκία συνέβη το εξής: Σύροι πρόσφυγες άρχισαν να τρολάρουν τους ακροδεξιούς, ανεβάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο στα οποία εμφανίζονται να τρώνε μπανάνες.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν άμεση: Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας διέταξε τη σύλληψη των 31 ατόμων που ταυτοποιήθηκαν σ’ αυτά τα βίντεο. Έντεκα Σύροι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και οκτώ άλλοι στη Σμύρνη, με την κατηγορία της υπονόμευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η εφημερίδα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, Yeniçag, συγχαίρει την κυβέρνηση και σημειώνει: «Οι Σύροι που έχουν υποτιμήσει την Τουρκία θα σταλούν τώρα πίσω στη Συρία». Επειδή έτρωγαν μπανάνες! Είναι άραγε θέμα φασισμού, ρατσισμού ή παθολογικού ναρκισσισμού; Ισχύουν όλα.

Η ψυχίατρος Marie-France Hirigoyen στο βιβλίο της "Οι νάρκισσοι στην εξουσία" κάνει ειδική αναφορά στον Ερντογάν και τον κατατάσσει στους παθολογικά νάρκισσους, οι οποίοι δεν δέχονται καμία απολύτως κριτική και αυτό τον καθιστά άκρως επιθετικό. Κι επειδή εκτός από τον ατομικό παθολογικό ναρκισσισμό υπάρχει και ο συλλογικός, η επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας μοιάζει αχαλίνωτη και επικίνδυνη...