Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας μαζικής δολοφονίας…

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 01.03.23 ]

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ (ή ότι άλλο παράδειγμα θέλετε)

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η φύση της εργασίας μας (ακτινοθεραπεία καρκίνου), εκτός των άλλων, επιβάλλει παρά πολλές μαθηματικές πράξεις για τον υπολογισμό της κατανομής δόσης της ακτινοβολίας στο σώμα του ασθενούς. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο συνδυασμός δεκάδων ασθενών και κούρασης θα οδηγήσει κάπου, κάπως, κάποτε, σε λάθος υπολογισμό π.χ. 6x6 = 46 (και όχι 36) με πιθανές βιολογικές βλάβες στο ασθενή.

ΤΟ ΔΙΧΤΥ. Για να προβλεφθεί ή να απορροφηθεί το λάθος μας, ο ακτινοθεραπευτικός εξοπλισμός (2-3.000.000 ευρώ) συμπληρώνεται με όργανα ελέγχου αξίας 200-300.000 ευρώ, εκπαιδευμένο και επαρκές προσωπικό, εξαιρετικά συχνούς περιοδικούς ελέγχους, εσωτερικούς, αλλά και από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας – ΕΕΑΕ, ενημερωτικά σεμινάρια/συνέδρια, κ.α. Αποτέλεσμα: δεν θυμάμαι λάθη άξια λόγου στις θεραπείες μας.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Κανένας δικαστής δεν έχει καταδικάσει εργαζόμενο υγειονομικό για ένα ανθρώπινο λάθος. Μπορεί να συμβεί. Θα καταδικάσει όμως τους υπεύθυνους γιατί δεν προέβλεψαν να δομηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας που θα εκμηδενίσει το λάθος.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ο Σταθμάρχης μπορεί να αφαιρέθηκε, ολιγώρησε, βαρέθηκε, γέρασε, στραβώθηκε, ξέχασε, μπορεί να ήταν εκδικητικός, αυτοκτονικός, καρδιοπαθής, οτιδήποτε. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα, η ζωή 45 ανθρώπων και η αρτιμέλεια άλλων 80 να εξαρτάται από την ψυχολογική ή σωματική κατάσταση ενός μόνο ανθρώπου.

ΤΟ ΔΙΧΤΥ. Εκπλήρωση της υπόσχεσης της ελληνικής κυβέρνησης (από το 2000) και της ιταλικής κοινοπραξίας (με την υπογραφή της σύμβασης) για τεχνολογική αναβάθμιση του σιδηροδρόμου. Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανών και γραμμών. Αισθητήρες και GPS στα τραίνα και στις σιδηροτροχιές. Εκπαίδευση, πρόσληψη ειδικών ασφάλειας, service.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Συνειδητά, δεν έγινε το παραμικρό από τα παραπάνω. Δεν υπάρχει δίχτυ. Θα τολμήσουν οι δικαστές να καταδικάσουν το ίδιο το Σύστημα που για να κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένο το ήδη φουσκωμένο θησαυροφυλάκιό του, δολοφονεί δεκάδες παιδιά 20 και 25 χρονών; Θα αφήσουν έκθετους ψηφοθήρες πολιτικούς και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που σκεπάζουν στοργικά κρύβοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των δημόσιων υπηρετών της; Θα τιμήσουν τον όρκο τους, όπως οι δικαστές της Χρυσής Αυγής που καταδίκασαν ολόκληρη την συμμορία και όχι μόνο τον εκτελεστή; Θα μας δώσουν μια απόφαση που θα διασφαλίζει ότι μπορούμε να βάζουμε άφοβα το παιδί μας μέσα στο “ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο”;

Δεν είμαι αισιόδοξος. Φοβάμαι, ότι είναι πιο βολικό για τους πάνω, μόνο να κάψουμε στην πυρά τον no name.