Σφαγή στον Καναδά

[ ARTI news / Κόσμος / 20.04.20 ]

Σφαγή στη Νέα Σκωτία στον Καναδά, καθώς ένοπλος δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους σ’ ένα 12ωρο.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία ο δράστης, Γκάμπριελ Γουόρτμαν, 51 ετών, μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Ο Γουόρτμαν άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκωτία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του παραμένει άγνωστο.

Οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι σπάνιες στον Καναδά, όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας είναι πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αυτή την περίοδο στη Νέα Σκωτία, όπως και στον υπόλοιπο Καναδά, οι αρχές έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας.

Είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ιστότοπους της οδοντιατρικής εταιρείας της Νέας Σκωτίας κι ενός ευρετηρίου επιχειρήσεων της επαρχίας, ο Γουόρτμαν λειτουργούσε οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Εξετάζεται εάν το μακελειό συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και καταστημάτων.