Στο στόχαστρο τα «αρπακτικά» του διαδικτύου

[ ARTI news / Κόσμος / 19.11.21 ]

Οι επιπτώσεις του Instagram στα παιδιά αποτελούν αντικείμενο κοινής έρευνας που ξεκίνησε ένας συνασπισμός αμερικανικών πολιτειών,  ανέφερε η  Wall Street Journal την  Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου.

Η έρευνα αναζητά στοιχεία για το εάν η ομάδα του Mark Zuckerberg άφησε σκόπιμα τα παιδιά και τους έφηβους να χρησιμοποιήσουν το κοινωνικό τους δίκτυο, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την ψυχική και σωματική τους υγεία και εάν «έθεσε σε κίνδυνο το κοινό», όπως δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Maura Healey. 

«Το Facebook, που τώρα ονομάζεται Meta, απέτυχε να προστατεύσει τους νέους στις πλατφόρμες του και, αντίθετα, επέλεξε να αγνοήσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ενισχύσει πρακτικές που αποτελούν πραγματική απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία - εκμεταλλευόμενοι έτσι τα παιδιά για το κέρδος», εξηγεί η Maura Healey. Η έρευνα, προσθέτει, στοχεύει να  «εξετάσει προσεκτικά πώς αυτή η εταιρεία αλληλεπιδρά με νεαρούς χρήστες, να εντοπίσει τυχόν παράνομες πρακτικές και να βάλει τέλος στις καταχρήσεις».

Η έρευνα διεξάγεται από μια ομάδα που περιλαμβάνει αντιπροσώπους, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, από τις πολιτείες Καλιφόρνια, Φλόριντα, Κεντάκι, Μασαχουσέτη, Νεμπράσκα, Νιου Τζέρσεϊ, Τενεσί και Βερμόντ. Τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι γενικοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης, του Κολοράντο και του Τέξας.

Η έρευνα έρχεται μετά από αποκαλύψεις εσωτερικών εγγράφων του Facebook από την Wall Street Journal.  Το Facebook αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η  Wall Street Journal παρουσίασε αυτά τα εσωτερικά έγγραφα.

 «Οι εκκλήσεις για βελτίωση της προστασίας των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ενισχυθεί φέτος», σημειώνουν οι  Financial Times. «Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ο Jack Dorsey, του Twitter και ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google, αντιμετώπισαν πολλαπλές κατηγορίες ότι οι πλατφόρμες τους έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα σαν "αρπακτικά" για να κάνουν τους νέους χρήστες να εθιστούν, εκθέτοντάς τους στο τοξικό περιεχόμενό τους.

Η πίεση φαίνεται να αποδίδει. Τον Σεπτέμβριο, το Facebook ανέστειλε τα σχέδιά του για την κυκλοφορία του Instagram Kids, μιας έκδοσης που απευθύνεται σε άτομα κάτω των 13 ετών. Αυτό συνέβη μετά την αντίδραση του κοινού, των μελών (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) του Κογκρέσου και μιας ομάδας 44 γενικών εισαγγελέων.