Ρέθυμνο: Συνθήματα για τη Helin Bölek

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.04.20 ]

Συνθήματα για την αγωνίστρια Helin Bölek, μέλος του συγκροτήματος Yorum, που τη σκότωσε στις 3 Απρίλη το τουρκικό κράτος μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας μέχρι θανάτου, γράφτηκαν σε τοίχους στο Ρέθυμνο. Η Μπολέκ διεκδικούσε να σταματήσει η καταστολή στο πολιτιστικό κέντρο İdil Kültür Merkezi που είχε ιδρύσει το συγκρότημα, να σταματήσουν να καταζητούνται μέλη του συγκροτήματος, να αρθεί η ήδη τρίχρονη καθολική απαγόρευση συναυλιών, να αρθούν οι διώξεις εναντίον μελών του συγκροτήματος και να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη που έχουν συλληφθεί...

Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου βρίσκονται ακόμη δύο μέλη του συγκροτήματος:

- Ο İbrahim Gökçek (Ιμπραΐμ Γκιοκτσέκ), έχοντας τα ίδια αιτήματα με τη Helin, είναι στην 304η μέρα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

- Ο Mustafa Koçak (Μουσταφά Κοτσάκ) που διεκδικεί δίκαιη δίκη και ήδη έχει υποστεί βασανισμό βρίσκεται στην 289η μέρα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

Τα συνθήματα γράφτηκαν στα τουρκικά και στα ελληνικά:

- Helin Bölek'in anısı kavga ezgimiz olacak! (Η ενθύμηση της Helin Bölek θα είναι η μελωδία των αγώνων μας!)

- Helin Bölek kavgamızda yaşıyor! / Η Helin Bölek ζει στους αγώνες μας!

Εδώ είναι το τελευταίο τραγούδι των Yorum (με ελληνικούς υπότιτλους) που τραγούδησε η Helin Bölek στο σπίτι όπου βρισκόταν μέχρι τις 11 Μάρτη, ημέρα που επενέβη η αστυνομία και μαζί με τον İbrahim Kökçek τους μετέφερε παρά τη θέλησή τους στο νοσοκομείο.

"αλληλέγγυες"