Πρωτοποριακό τζελ θεραπεύει το έμφραγμα!

[ ARTI news / Ελλάδα / 27.09.19 ]

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πρωτοποριακού τζελ, το οποίο χορηγείται με καθετήρα στην καρδιά μετά από έμφραγμα και σκοπό έχει να αποκαταστήσει τις βλάβες στην καρδιακή λειτουργία.

Το πρωτοποριακό τζελ φέρει την ονομασία VentriGel και έχει αναπτυχθεί από την Ventrix, μια εταιρεία spin-off του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Παρασκευάζεται από καρδιακό συνδετικό ιστό, που λαμβάνεται από χοίρους, ο οποίος απογυμνώνεται από κύτταρα καρδιακού μυός μέσω μιας διαδικασίας καθαρισμού.

Ακολούθως ξηραίνεται με κατάψυξη, αλέθεται σε μορφή σκόνης και στη συνέχεια υγροποιείται σε ένα υγρό που μπορεί εύκολα να εγχυθεί στον καρδιακό μυ σε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Μόλις έρχεται σε θερμοκρασία του σώματος, το υγρό μετατρέπεται σε ένα ημιστερεό υλικό.

Είναι η πρώτη φορά, που ένα τζελ, δοκιμάζεται για την επιδιόρθωση του καρδιακού ιστού. Πάντως, προκλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι γενικά τέτοιου τύπου τζελ μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε άλλες καταστάσεις, όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος λόγω περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης Ι έδειξε ότι μπορεί να εγχυθεί με ασφάλεια μέσω καθετήρα σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή τους τελευταίους 2 έως 36 μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

«Αν και η μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει μόνο την ασφάλεια και δεν έχει σχεδιαστεί για να δείξει εάν το VentriGel βοηθά αποτελεσματικά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, παρατηρήσαμε κάποιες βελτιώσεις ακόμη και σε ασθενείς, που είχαν πάθει έμφραγμα ένα χρόνο νωρίτερα», δήλωσε η Karen Christman, από το Ινστιτούτου Ιατρικής Μηχανικής του ίδιου πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και είχαν σημάδια βελτίωσης της καρδιακής λειτουργίας.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 785.000 νέες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής κάθε χρόνο. Μετά από το έμφραγμα, αναπτύσσεται ουλώδης ιστός, ο οποίος μειώνει τη μυϊκή λειτουργία και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εκεί μπορεί να βοηθήσει το VentriGel. Αφού εγχυθεί στον καρδιακό μυ, σχηματίζει ένα ικρίωμα που λειτουργεί ως ένα περιβάλλον αποκατάστασης, όπου τα υγιή κύτταρα μεταναστεύουν, οδηγώντας σε αύξηση του καρδιακού μυός, λιγότερο ουλώδη ιστό και βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία.

Πηγή Virus.com.gr -(από fb Ioannis Skarlatos)