Ποιος θα πει την αλήθεια για την Novartis;

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.06.20 ]

Γιάννης Χρυσοβέργης Fb

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της NOVARTIS με την αμερικανική Αρχή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, παραθέτω, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το σχετικό δημοσίευμα του Euronews ένα από τα ελάχιστα - ίσως διότι δεν είναι ελληνικό- που δημοσιεύουν την απόφαση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την αντίστοιχη της NOVARTIS αλλά και αυτή του δικηγορικού γραφείου που προκάλεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την αμερικανική Δικαιοσύνη.
https://gr.euronews.com/…/me-exodikastiko-eklise-iipothesin…
Επιτρέψτε μου μονάχα δυο σχόλια:
1. Το ότι η «συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με τη φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα» αναφέρεται ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ NOVARTIS, της ελεγχόμενης εταιρείας δηλαδή.
2. Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αντιθέτως μιλά ρητά για «πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή παροχή προνομίων σε ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Δημόσιοι πάροχοι υγείας στην Ελλάδα είναι το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ.
Αμφότεροι ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και η ύπαρξη οικονομικών ατασθαλιών σε κάποιο από αυτούς - η οποία έχει ήδη ομολογηθεί- δημιουργεί ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ που προΐστανται των εν λόγω οργανισμών στην επίμαχη περίοδο.
Για να το κάνουμε δίφραγκα οι υπουργοί με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ είναι οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος την έχουν αναλάβει, μονάχα μας έχουν πρήξει... περί σκευωριών.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύπτει και ποινική ευθύνη για τους εν λόγω κυρίους. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αν δεν γίνει η απαραίτητη δικαστική διερεύνηση. Την οποία εμποδίζουν προκλητικά η παρούσα κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ με κάθε θεμιτό κι αθέμιτο μέσο.
Θα συμφωνήσω εντούτοις σε ένα πράγμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Δίπλα στους δυο υπουργούς η ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των οποίων οφείλει να διερευνηθεί, υπάρχουν 4.500 -σε τόσους είχε αναφερθεί η Αμερικανική Αρχή Κεφαλαιαγοράς- γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δωροδοκήθηκαν πέρα από κάθε αμφιβολία.
Σε βάρος αυτών των ανθρώπων δεν δρομολογήθηκε καν ανάκριση και απαγγελία κατηγοριών.
Και φυσικά, δεν ελέγχθηκαν καν από το ΣΔΟΕ.
Επ' αυτού η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατη.