Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

[ ARTI news / Ελλάδα / 18.04.20 ]

   Για να μετακινηθεί κάποιος οφείλει να στείλει μήνυμα στο 13033, ή να εκτυπώσει και να συμπληρώσει έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή αντίστοιχα χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.  

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.  

 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.  

 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.  

 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.  

 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.  

 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.  

Υπάρχει η δυνατότητα επίσης να μετακινηθεί κάποιος με τη Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (εκτυπώνεται από το gov.gr)ενώ στην περίπτωση της μετακίνησης με χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να αναγράφονται όνομα/επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.