Παρένθετες μητέρες από την Ουκρανία-Ανώνυμες ποιήτριες

[ Γιώτα Αναγνώστου / Κόσμος / 21.03.22 ]

Ποιήματα

Μωρά παρένθετων μητέρων στην Ουκρανία. Αραδιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Καθένα με το νουμεράκι του. Αριθμημένα.

 «Με βάση κάποιους υπολογισμούς, η βιομηχανία της (παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Δικηγόροι που εμπλέκονται στη βιομηχανία αυτή αναφέρουν ότι περίπου 500 γυναίκες είναι έγκυες αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με μωρά ξένων πελατών», διαβάζω.  

Βιομηχανία. Δικηγόροι. Εταιρείες. Πελάτες. Πληρωμένα (αδρά) προϊόντα. Εμπόδια στη διακίνηση. Λέξεις. Όλες τους αντιποιητικές, καμιά οπωροφόρα.

Αλλά δες τα νουμεράκια πάνω από το κεφαλάκια τους.  Σαν φυλλαράκια από εκείνα τα παλιά ημερολόγια που πούλαγαν πλανόδιοι στα καροτσάκια κάθε που άλλαζε η χρονιά. Πίσω απ’ τον αριθμό της κάθε μέρας ήταν γραμμένο κι ένα ποιηματάκι. Το διάβαζες σαν άλλαζε η μέρα κι ύστερα το τσαλάκωνες και το πετούσες. Δεν είχε ασφαλώς ανάστημα ποιήματος ώστε να το κρατήσεις. Στιχάκια ανωνύμων δίχως τέχνη σαν τις μέρες που κυλούν εξόχως αντιποιητικά.

Παρένθετες μητέρες από την Ουκρανία. Ανώνυμες ποιήτριες. Αφήσαν τα ποιήματα. (Άλλωστε τα ποιήματα δεν ανήκουν σε κανέναν.) Έχει  τον αριθμό του το καθένα πάνω από το κεφαλάκι του και περιμένει να παραδοθεί στον παραλήπτη. Κι όλοι μαζί στίχοι που θα συνθέσουν μια ακόμα ραψωδία.

Σταματήστε τον πόλεμο. Σταματήστε τη δολοφονία του λαού της Ουκρανίας…

Τώρα