Οι μαύρες γυναίκες τα πρώτα θύματα της άρσης του δικαιώματος στην άμβλωση

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 30.06.22 ]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δικαίωμα στην άμβλωση πρόκειται να καταργηθεί ή να περιοριστεί στις μισές πολιτείες, ενώ η μητρική θνησιμότητα είναι τρεις φορές υψηλότερη μεταξύ των μαύρων γυναικών, καθώς οι τελευταίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτούς τους περιορισμούς. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες «η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου για γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών», διευκρινίζει η Washington Post, και «οι μαύρες γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την κύηση από τις λευκές γυναίκες». Γι’ αυτό οι Αφροαμερικανές, διευκρινίζει η εφημερίδα, έχουν «προσδόκιμο ζωής χαμηλότερο από αυτό πολλών άλλων Αμερικανών γυναικών».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Duke, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των μαύρων γυναικών θα αυξηθεί κατά 33% λόγω των περιορισμών στο δικαίωμα στην άμβλωση. 

 Το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει για πρώτη φορά πρόεδρο μία Αφροαμερικανή δικαστικό, κυριαρχείται από έξι συντηρητικούς δικαστές (οι υπόλοιποι τρεις είναι προοδευτικοί). Μάλιστα, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να επιτεθεί στον γάμο των ομοφύλων και στο δικαίωμα στην αντισύλληψη.

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου είναι σε πλήρη εξέλιξη, και η ακύρωση του Roe vs Wade, σύμφωνα με την δικηγόρο Areva Martin «θα κινητοποιήσει τους νέους και τους ψηφοφόρους που έχουν συνηθίσει να απέχουν», επειδή «είναι ένα σήμα συναγερμού» για την αφαίρεση μιας σειράς δικαιωμάτων. «Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Στην ανατροπή του Roe 'vs' Wade, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εκπροσωπεί τη βούληση του αμερικανικού λαού», λέει η Martin.

Και συμπληρώνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν ποτέ προτεραιότητα, ούτε καν προστάτευσαν, την καλή υγεία των μαύρων γυναικών… οι ανισότητες στην υγεία χρονολογούνται από τις ημέρες της σκλαβιάς, όταν οι μαύρες γυναίκες χρησίμευαν ως πειραματόζωα για γιατρούς και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.».

Melanie Chenouard https://www.courrierinternational.com/video/video-les-femmes-noires-premieres-victimes-des-restrictions-du-droit-a-l-avortement