Οι καταρράκτες του Ουρλιά στον Όλυμπο

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.08.19 ]

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περιλάβει κάποιος την Πιερία στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του. Ένας απ’ αυτούς θα μπορούσε να είναι το ποτάμι Ορλιάς ή Ουρλιάς και οι καταρράκτες του. Εκτός από τη μαγευτική ομορφιά τους, κουβαλούν κι έναν μύθο. 

Ο Ουρλιάς ή Ορλιάς είναι ο αρχαίος ποταμός της Πιερίας, Ελικώνας. Το ποτάμι ονομάστηκε "Ουρλιάς" από τη βοή του νερού. Κατά το μύθο αρνήθηκε να εξαγνίσει τις Μαινάδες που ήθελαν να ξεπλυθούν από το αίμα του Ορφέα (τον είχαν σκοτώσει στο κοντινό και παραθαλάσσιο κατά την αρχαιότητα Δίον) και κρύφτηκε! Και πράγματι ένα τμήμα του ρέματος χάνεται για λίγο και εμφανίζεται στους καταρράκτες!

Το ρέμα Ορλιά διασχίζει την πλαγιά του Ολύμπου και σχηματίζει καταρράκτες και φυσικές πισίνες. Δύο από αυτούς τους καταρράκτες με τις πισίνες τους είναι πολύ εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο από το χωριό Δίον. Υπάρχουν πινακίδες που καθοδηγούν. Αφήνετε το αυτοκίνητο κοντά στο εκκλησάκι Αγ. Κων/νου και Ελένης και ακολουθείτε το μονοπάτι που οδηγεί στον ένα καταρράκτη, ο οποίος δημιουργεί μια μικρή πισίνα η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη για όλους, ενώ ο μεγάλος καταρράκτης είναι πιο χαμηλά ακριβώς μετά τον μικρό και πρέπει να περπατήσετε μέσα από ένα μονοπάτι που είναι εύκολο να το βρείτε και να το διασχίσετε. Αυτός είναι πιο ψηλός και πιο επιβλητικός και δημιουργεί επίσης μια λίμνη, μεγαλύτερη από την πρώτη και πιο βαθειά. Το νερό είναι παγωμένο αλλά η εμπειρία να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά είναι απίστευτη.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η πεζοπορία προς τον Κόκκινο Βράχο ξεκινάει λίγο έξω από το Δίον στον δρόμο προς το καταφύγιο Κορομηλιά, από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Η όλη διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη στον Κόκκινο βράχο είναι περίπου μιάμιση ώρα, 2 χιλιόμετρα. Ένα υπέροχο τοπίο με έναν καταρράκτη είκοσι μέτρων. Αν τον επισκεφθείτε καλοκαίρι απαραίτητα να κάνετε μια βουτιά. Εμπειρία αξέχαστη!

Προσοχή στις μύγες-τέρατα που τσιμπούν σαν πραγματικές μαινάδες!

*Η φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψή μας στον Ουρλιά