Ο Μπάιντεν χωρίζει τον κόσμο σε καλούς και κακούς

[ ARTI news / Κόσμος / 08.12.21 ]

Εκατόν δέκα χώρες θα συμμετάσχουν στη μεγάλη εικονική σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ανακοινώνοντας τη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ο Λευκός Οίκος ανάφερε ότι η συνάντηση θα «ενθάρρυνε τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες σε τρία κύρια θέματα: την υπεράσπιση κατά του αυταρχισμού, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ποια δέσμευση όμως να εγγυηθούν καθεστώτα όπως αυτό του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες ή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, προέδρου της Βραζιλίας; Το ίδιο ισχύει για το καθεστώς της Πολωνίας.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία δεν βρίσκονται στη λίστα των καλεσμένων, η οποία σύμφωνα με τους New York Times «φαίνεται να χωρίζει τον κόσμο σε  καλούς και κακούς, παρά τις σθεναρές αρνήσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε ποτέ τέτοια πρόθεση». Πάντως ο Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν προκαλέσει την οργή πολλών χωρών, ιδιαίτερα της Ρωσίας, σημειώνει η εφημερίδα.

Εκτός της λίστας, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκονται η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα. Αντίθετα έχει προσκληθεί η Ταϊβάν.  Επίσης, έχουν αποκλειστεί το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα.

Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ θα λάβουν μέρος στο διαδικτυακό συνέδριο.

 Οι παραδοσιακοί Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν προσκλήθηκαν.