Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παίρνει πίσω το Προεδρικό Διάταγμα

[ ARTI news / Ελλάδα / 15.02.23 ]

Ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε φανερό ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει το πτυχίο των καλλιτεχνών, ενώ προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με διάφορες υποσχέσεις για εν καιρώ διευθετήσεις και παραχωρήσεις με στόχο τον κατευνασμό των αντιδράσεων.

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός:

- "Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Μόνο που λόγω των εκλογών η υπόσχεση παραπέμπεται στις… καλένδες.

- Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

- Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ."

Το Προεδρικό Διάταγμα θεωρείται απόλυτα αναγκαίο για τον πρωθυπουργό, οπότε δεν κάνει πίσω αποσύροντάς το. Το μόνο που συζητάει είναι «κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης…».

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομνύει στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε τη… στήριξη των καλλιτεχνών για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος!

Όλα για την Ιδιωτική Εκπαίδευση λοιπόν…