Νουντέμ Ντουράκ, φωνή γυναίκας, ζωής και ελευθερίας*

[ ARTI news / Κόσμος / 25.09.23 ]

Χάρη στη διεθνή κινητοποίηση που προκάλεσε ο συγγραφέας Joseph Andras, η αυθαίρετα φυλακισμένη Κούρδισσα τραγουδίστρια Νουντέμ Ντουράκ έγινε το σύμβολο όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

Η Ντουράκ καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» κυρίως επειδή τραγουδούσε κουρδικά τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο και ότι δήθεν συμμετείχε στο παράνομο ΠΚΚ το οποίο η Ντουράκ αμφισβητεί (Le Monde diplomatique Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023)

Η Ντουράκ γεννήθηκε στο χωριό Zivik, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και μεγάλωσε σε μια οικογένεια δαγκβέζων ποιητών και μουσικών. Ανέβηκε στη σκηνή σε ηλικία 13 ετών, αφού η μητέρα της πούλησε τη βέρα της για να της αγοράσει την πρώτη της κιθάρα. 

Ανακάλυψε τον τουρκικό επεκτατισμό στο σχολείο. Η δίψα της για μάθηση καταστρέφονται από τη βάναυση συμπεριφορά του δασκάλου που αποκαλεί τους μαθητές «τρομοκράτες καθάρματα» απλώς και μόνο επειδή μιλούν τη γλώσσα τους, τα κουρδικά. Βρήκε το οξυγόνο και τη φωνή της πηγαίνοντας στο πολιτιστικό κέντρο Mem û Zin, στη γειτονική πόλη Cizirê, μια εστία αντίστασης κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας. Η Ντουράκ δίδασκε τραγούδι και μουσική σε παιδιά και δημιούργησε την ομάδα της Koma Sorxwîn στο πολιτιστικό κέντρο, ενώ βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Συνελήφθη και ανακρίθηκε πολλές φορές. Η Άγκυρα τελικά απαγόρευσε τη διέλευση των συνόρων προκειμένου να απομονώσει την επανάσταση της Ροζάβα και την επιρροή της στους Κούρδους της Τουρκίας.

Το 2016, εισέβαλε στη Cizirê ο τουρκικός στρατός και δολοφόνησε εκατοντάδες ακτιβιστές και πολίτες, ενώ πέταξε περισσότερους από εκατό χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.

Η Ντουράκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλακή.

Η Νουντέμ έχει σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τη φυλάκισή της. Η μητέρα της είπε πρόσφατα ότι η κόρη της πάσχει από βρογχοκήλη και εξασθένηση των οστών της λόγω οστεόλυσης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι κρατούνται φυλακισμένοι σε τέσσερις τοίχους ενώ υπάρχει ελεύθερος ουρανός και η δυνατότητα να τραγουδούν παρέα με τα πουλιά που πετούν… Στέλνω την αγάπη και τους χαιρετισμούς μου σε όσους έχουν ανθρωπιά μέσα τους. Ελπίζω να σας συναντήσω στο μέλλον.» λέει η Ντουράκ στο kurdishvoice.gr. (ΓΧΠ)

*Ο τίτλος είναι από το σχετικό ρεπορτάζ της Le Monde diplomatique