Μητσοτάκης: Θα τηρηθεί με... αυστηρότητα η συμφωνία των Πρεσπών

[ ARTI news / Ελλάδα / 08.09.19 ]

H κυβέρνηση στοχεύει να «ξηλώσει» την πρόβλεψη (στο νόμο Κατρούγκαλου) για σύνδεση εισφορών και εισοδήματος και να φτάσει στο τέλος της 4ετίας με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την Τουρκία και τις απειλές Ερντογάν ότι ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τσαμπουκάδες δεν γίνεται δουλειά! Κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά πρόσθεσε πως επιθυμία του είναι να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ξανά «επιζήμια» τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει αλλά «θα είμαστε αυστηροί ως προς την εφαρμογή της«. Δεν απέκλεισε «κάποια στιγμή», να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ασυνόδευτα ανήλικα, αφήνοντας αιχμές για χώρες μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται τα παιδιά αυτά. «Όποιος συμμετέχει στο Σένγκεν, πρέπει ν’ αναλαμβάνει και υποχρεώσεις για το προσφυγικό«, ξεκαθάρισε.

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.