«Μάξιμος Σαράφης» για σκάνδαλο Novartis: Υπάρχουν «mails, έγγραφα...» για παράνομες πληρωμές

[ ARTI news / Ελλάδα / 25.02.20 ]

Ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε χθες στην Προανακριτική ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει, ως εργαζόμενος, εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης.   Τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas. Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».  

Από την πλευρά ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως είχε αναφέρει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τον ρόλο του Νικόλαου Μανιαδάκη στον κύκλο των παράνομο πληρωμών. «Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη», φέρεται να κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης». Ρωτήθηκε επίσης αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας, επειδή το όνομά του αναφερόταν σε έκθεση του FBI. O «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα “Μάξιμου Σαράφη”, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ο μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.