Κυβέρνηση «φανάρι» στη Γερμανία

[ ARTI news / Κόσμος / 25.11.21 ]

Στη Γερμανία η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς επιτεύχθηκε. Ο συνασπισμός «φανάρι» -το προσωνύμιο δόθηκε λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων(SPD, Πράσινοι και FDP)– δημοσιοποίησε ένα κείμενο 177 σελίδων που είναι το πλαίσιο της κοινής τους πολιτικής. 

Ποιος είναι ο βασικός πυρήνας της συμφωνίας; Ο «πράσινος καπιταλισμός». Που σημαίνει εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και  επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου. «Όλοι οι τομείς θα πρέπει να συνεισφέρουν: μεταφορές, κατασκευές και στέγαση, ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία και γεωργία», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα, πάντως, με τη Business Insider, η συμπερίληψη ενός έργου ή μιας μεταρρύθμισης σε μια τέτοια συμφωνία δεν εγγυάται και τη μελλοντική εφαρμογή του. Στον μεγάλο συνασπισμό της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σχεδόν το 20% των στόχων που τέθηκαν το 2018 στη συμφωνία μεταξύ του CDU-CSU και του SPD δεν επιτεύχθηκε. 

Βέβαια, εκείνο που ενδιαφέρει πιο πολύ, είναι αν θα η συνεχιστεί σε επίπεδο ΕΕ η πολιτική άγριας λιτότητας των Σόιμπλε-Μέρκελ ή όχι.