Κρίσιμη απόφαση για τον Τζούλιαν Ασάνζ

[ ARTI news / Κόσμος / 20.02.24 ]

Η βρετανική δικαιοσύνη θα εξετάσει σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, αν θα δώσει τη δυνατότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ τον ιδρυτή των Wikileaks να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε αρχικά υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks, αλλά η απόφαση αυτή αργότερα ανατράπηκε.

«Αν χάσει, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα άλλης προσφυγής στη δικαιοσύνη» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ. «Ελπίζουμε να έχουμε χρόνο να παραπέμψουμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για να παρέμβουμε, τόνισε. Αν εκδοθεί, «θα πεθάνει» , είπε.

Ο Ασάνζ αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 175 ετών επειδή έχει δημοσιεύσει από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα των αμερικανικών στρατιωτικών εγκλημάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μεταξύ αυτών ήταν κι ένα βίντεο που δείχνει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters, να σκοτώνονται από πυρά αμερικανικού μαχητικού ελικοπτέρου στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007.

Ο Ασάνζ κρατείται για σχεδόν πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια υπόθεση που έχει γίνει σύμβολο των απειλών για την ελευθερία του Τύπου.